Linkovi

Roćen: Izjave pojedinaca ne mogu povrediti državno dostojanstvo Crne Gore


Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je danas u Beogradu da izjave pojedinaca iz Srbije ne mogu povrediti državno dostojanstvo Crne Gore i da oni koji to rade nanose štetu Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi. Povodom izjave savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava, Roćen je rekao da je sinoć telefonom razgovarao sa šefom srpske diplomatije VukomJeremićem koji mu je preneo stavove srpske vlade da je Crna Gora nezavisna država sa kojom Srbija treba da ima najbolje moguće odnose.

"Usledilo je i izvinjenje potpredsednika vlade Božidara Djelića, koje su preneli svi mediji u Crnoj Gori i razumeo sam da je Vlada usvojila te zaključke, i da i vlada i premijer imaju pametnija posla kojima treba da se bave", rekao je Roćen posle ragovora sa Jeremićem, odgovarajući na pitanje da li očekuje izvinjenje srpskih vlasti.

Povodom zabrane ulaska episkopu Filaretu u Crnu Goru, Roćen je rekao da se "krivica upućuje na pogrešnu adresu" i da Crne Gora mora da poštuje svoje medjunarodne obaveze i obaveze prema Haškom tribunalu. Kako je rekao crnogorski ministar, sukob sa vladikom Filaretom ne odslikava odnos "sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sa Srbijom, ni sa vladikom Filaretom, koji je imao dobru saradnju sa lokalnim vlastima i vlastima Crne Gore".

On je naveo i da je predlagao da se vlasti Crne Gore i Srbije zajednički, budući da je vladika Filaret državljanin Srbije, obrate nadležnim institucijama u Evropi i zatraže da mu se dozvoli da udje u Crnu Goru i vrši versku službu.

"Samoinicijativno smo pokušali u evropskim institucijama da rešimo to pitanje, ali nismo naišli na razumevanje", rekao je Roćen, dodavši da bi Crna Gora odmah podržala takav zahtev evropskih organa za rešenje problema.

Roćen i Jeremić saglasili su se da su dve zemlje spremne da se okrenu budućnosti i grade "najbolje moguće dobrosusedske odnose".

Dvojica zvaničnika su se složila da nastala situacija treba da se prevazidje zajednički, što bi doprinelo stabilnosti regiona, kao i da je zajednički interes Beograda i Podgorice da dve zemlje imaju najbolje moguće dobrosusedske odnose. U Ministarstvo spoljnih poslova juče je stigla protestna nota Vlade Crne Gore u kojoj se izražava nezadovoljstvo zbog izjava Alksandra Simića u kojima je izneo "negativne ocene na račun državnog suvereniteta Crne Gore".

U protestnoj noti, vlastima u Srbiji je zamereno i zbog nenajavljenog otkazivanja posete Crnoj Gori ministra za infrastrukturu Velimira Ilića.

XS
SM
MD
LG