Linkovi

Buš: Predsenik Hu je bio sasvim otvoren u pogledu bezbednosti proizvoda


Predsednik Buš i kineski predsednik Hu Djintao održali su jednoipočasovne razgovore na marginama samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEK) u Sidneju. Dvojica lidera su razmotrila mnoga kontroverzna pitanja, uključujući klimatske promene i bezbednost kineskih proizvoda na američkom tržištu.

Susret dvojice lidera trajao je duže nego što se očekivalo. Predsednik Buš je rekao da je sastanak bio konstruktivan, dok je predsednik Hu rekao da su razgovori bili otvoreni. Tokom kraćeg susreta sa novinarima dvojica lidera su ograničila svoje komentare na nabrajanje tema razgovora, pomenuvši Iran, Severnu Koreju, i sudansku pokrajinu Darfur. Predsednik Buš je rekao novinarima da je postavio i pitanje precenjene kineske vlalute i bezbednosti kineskih proizvoda.

“Predsenik Hu je bio sasvim otvoren u pogledu bezbednosti proizvoda. Ja cenim njegov komentar.”

Kineski lider nije želeo da ponovi taj komentar pred novinarima, bar ne posle susreta sa predsednikom Bušom. On je, medjutim, prethodno detaljno govorio o tom pitanju. Na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Džonom Hauardom, predsednik Hu je odgovorio na optužbe da je Kina preplavila medjunrodno tržište defektnim proizvodima, koji izmedju ostalog ne zadovoljavaju američke standarde.

“Prva stvar kojiu bih želeo da kažem je da je kineska vlada oduvek veoma ozbiljno shvatala pitanje kvaliteta i bezbednosti kineskih proizvoda. Striktne inspekcije se obavljaju tokom celog proizvodnog procesa”, rekao je kineski lider.

Predsednik Hu gotovo nikada ne odgovara na pitanja novinara tokom svojih putovanja u inostranstvo, dok zvaničnici Bele kuće tvrde da je on, a ne predsednik Buš, prvi pokrenuo pitanje bezbednosti proizvoda. To je još jedan znak da Kina ozbiljno uzima izveštaje o defektnim kineskim proizvodima na stranim tržištima, od igračaka ofarbanih bojama koje sadrže olovo, do automobilskih guma i hrane za kućne ljubimce. Ti izveštaji se javljaju dok se Kina priprema za letnje olimpijske igre 2008. Predsednik Buš je rekao da je od svog sagovornika dobio lični poziv da prisustvuje igrama.

“On je lično pozvao mene, Loru i našu porodicu da prisustvujemo olimpijadi. Naravno da sam to rado prihvatio.”

Američki zvaničnici su kasnije potvrdili da će predsednik Buš prisustvovati olimpijskim igrama u Pekingu, ali su naveli da će to učiniti u svojstvu ljubitelja sporta, a ne da bi napravio politički gest. Predsednik Buš se sutra sastaje sa liderima Rusije i Južne Koreje, a obratiće se i poslovnim liderima koji se sastaju u okviru samita APEK-a.

XS
SM
MD
LG