Linkovi

Građani Nemačke ponovo žive u strahu od novih terorističkih napada


Građani Nemačke ponovo žive u strahu od međunarodnog terorizma kao u vreme neposredno posle terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. godine. Ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza, čiji su rezultati objavljeni danas, pokazalo je da se 76 odsto nemačkih građana boji novih napada. Strah je posebno veliki među starim ljudima, dok samo 23 odsto Nemaca ne oseća da ih ugrožava međunarodni terorizam.

Istovremeno većina stanovništva smatra da nema mnogo izgleda za postizanje pobede u borbi protiv međunarodnog terora, dok 26 odsto veruje da mere koje se sada primenjuju imaju izglede za uspeh. Samo nekoliko dana uoči godišnjice napada u SAD, 11. septembra, nemačke bezbednosne snage sprečile su terorističku akciju velikih razmera i uhapsili juče trojicu pripadnika nemačke ćelije organizacije Unija islamskog džihada. Saopšteno je da je ta grupa bila u tesnoj vezi sa Al Kaidom.

Planirani ciljevi uhapšene trojke, koju su činila dve Nemca koji su prešli u islam i jedan Turčin iz Nemačke, bile su američke institucije u Nemačkoj, odnosno mesta na kojima se najčešće nalazi dosta građana SAD. Nemačke vlasti već nekoliko meseci upozoravaju na povećanu terorističku opasnost u zemlji i pripremaju zakonske mere koje treba da pospeše borbu protiv terora. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble je posle jučerasnsjih hapšenja rekao da je sada jasno da "Nemačka nije samo deo šireg, svetskog područja opasnosti, već da je terorizam konkretno ugrožava". Sada, kako je ocenio, nije samo reč o napadima na Nemce u Avganistanu, već o planovima za napade na nemačke građane u samoj Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG