Linkovi

Bosna i Hercegovina se mora odlučiti između integracije ili izolacije


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak poručio je danas da BiH mora da izabere između integracije i izolacije. Obraćajući se poslanicima oba doma parlamenta BiH Lajčak je kazao da politički establišment u BiH nije postigao konsensuz o strateškom cilju zemlje, o tome šta se zaista želi ostvariti i šta je politički realno ostvariti. Sednici oba doma parlamenta BiH prisustvovali su i bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Nedžad Brankvić, predstavnici entitetskih parlamenata i članovi Saveta ministara BiH.

"Danas sam ovde da vam kažem da se morate kolektivno odlučiti da li želite integraciju ili želite izolaciju", poručio je Lajčak poslanicima.

On je ocenio da je politička atmosfera u BiH "zatrovana negativnom retorikom, uzajamnim optuživanjem i nepostojanjem želje da se pronađu rešenja za goruće probleme". Navodeći da u poslednjoj godini nisu postignuti nikakvi pomaci u sprovođenju reformi kako bi se BiH približila Evropi i kako bi se poboljšao standard građana, on je poručio da se političari "moraju vratiti normalnoj, konstruktivnoj političi koja svima donosi korist".

"Treba da se prekine krug preispitivanja ove države. BiH je međunarodno priznata država. Republika Srpska i Federacija BiH su entiteti u okviru države BiH i izmene ustava možete činiti jedino u skladu sa postupkom predviđenim ustavom", naveo je dalje Lajčak.

Prema njegovim rečima, to znači da se niko ne može jednostrano otcepiti, kao što niko ne može ukinuti entitete ili druge ustavne kategorije.

"Pozivam sve političare da se uzdrže od praznih pretnji i širenja straha i vrate se izradi konsenzusa kako planirati put u Evropu", naglasio je Lajčak, pozivajući političare da "odbace maksimalističku retoriku, jer je BiH država tri konstitutivna naroda i ostalih građana".

Lajčak je upozorio da se preko reforme policije ne mogu rešiti svi problemi u zemlji - od ratnih zločina do ustavne reforme, dodajući da se problemi moraju rešavati korak po korak, jer se u suprotnom stvara "čvor koji nikada neće biti moguće razrešiti". On je upozorio političare u BiH da će nepostizanje dogovora o reformi policije biti prepreka da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i biti signal međunarodnoj zajednici da promeni svoj odnos prema BiH. Lajčak je potom naglasio da BiH kroz ustavnu reformu treba da dobije praktičan, ekonomičan i efikasan sistem upravljanja, upozoravajući da je nespremnost političara na dogovor uslovila da BiH "ostaje siromašna, podeljenja i nefunkcionalna".

Visoki predstavnik je na kraju pozvao političare da narednih sedmica pokažu odgovornost i spremnost na dogovor o ključnim pitanjima, jer će u protivnom morati da preuzmu odgovornost za izolaciju BiH, koja će imati političke, ekonomske, socijalne, duhovne i moralne posledice po zemlju i njene građane.

XS
SM
MD
LG