Linkovi

Japanski satelit uništen u eksploziji ruske rakete Proton-M


Kazahstan je suspendovao lansiranje ruskih raketa tipa Proton iz svemirskog centra u Bajkonuru posle neuspešnog poletanja i gubitka korisnog tereta, u ovom slučaju japanskog komunikacionog satelita.

Ruska raketa tipa Proton-M eksplodirala je jutros pre zore, svega 139 sekundi po poletanju iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu. Specijalni predstavnik predsednika Kazahstana, Nursultana Nazarbajeva, u Bajkonuru, Adilbek Basekejev, izjavio je da rema prethodno postignutom dogovoru između Rusije i Kazahstana, ovaj događaj uslovljava automatsku suspenziju lansiranja raketa Proton, dok se sva pitanja ne razjasne. Preliminarni izveštaji ukazuju na grešku u radu motora i probleme sa upravljanjem u drugoj fazi lansiranja rakete.

Portparol svemirskog centra Kruničev, koji proizvodi lansirne rakete Proton, rekao je da će zvanična istraga ispitati neuspeh misije. Delovi rakete pali su na zemlju u nenaseljenoj oblasti 40-50 kilometara od grada Dezkazgan u centralnom Kazahstanu.

Korisni teret, telekomunikacioni satelit u vlasništvu japanske korporacije JSAT, bio je namenjen za reemitovanje televizijskih signala u Japanu, azijsko-pacifičkom regionu i na Havajskim Ostrvima. Francuska novinska agencija prenela je izjave zvaničnika korporacije JSAT da je satelit trebalo da zameni onaj postojeći u orbiti.

Ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer izjavio je za Glas Amerike da je uređaj bio osiguran, ali da će proći godine pre nego što bude zamenjen. On kaže da se rakete tipa Proton smatraju vrlo pouzdanim, ali dodaje da je kvalitet ruskih raketa opao od raspada Sovjetskog Saveza.

Felgenhauer kaže da je situacija vrlo ozbiljna, jer Proton sadrži tečno gorivo heptil, supstancu koja izaziva rak. «Ona je mogla da padne na naseljenu oblast, iako taj deo Kazahstana i nije previše naseljen», dodao je Felgenhauer i naglasio da bi eksplozija rakete mogla da naškodi ruskom profitu u poslu lansiranja raketa, koji se smatra najunosnijim delom svemirske industrije.

XS
SM
MD
LG