Linkovi

Joahim Riker krajem septembra u Savetu bezbednosti UN


Šef UNMIK-a Joahim Riker podneće 30. septembra Savetu bezbednosti UN izvešstaj o situaciji na Kosovu, objavljeno je na internet sajtu Saveta bezbednosti UN kojim ovog meseca presedava Francuska. Predsedavajući Saveta, francuski ambasador Žan-Moris Riper, najavio je za 25. septembra i sastanak šefova država članica najvišeg izvršnog tela svetske organizacije.

Sastanak šefova diplomatija zemalja Kontakt grupe za Kosovo biće održan 27. septembra u Njujorku, najavili su ministri spoljnih poslova Francuske i Velike Britanije Bernar Kušner i Dejvid Miliband. Velika Britanija će organizovati sastanak ministara Kontakt grupe, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Italija, 27. septembra u Njujorku kako bi procenila napredak" u pregovorima. Sastanak će biti održan na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN. Kontakt grupa za Kosovo treba da do 10. decembra podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Direktni pregovori delegacija Beograda i Prištine o budućnosti Kosova bi, kako je najavio izaslanik Rusije u pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko, mogli da budu održani 28. septembra, takođe u Njujorku. Osim ruskog predstavnika, u "trojci" koja je zadužena za pregovore o budućem statusu Kosova, još su predstavnici SAD Frenk Vizner i Evropske unije Volfgang Išinger.

XS
SM
MD
LG