Linkovi

Kompromisno rešenje za status Kosova - zajednički stav Brisela i Beograda


Ovaj dan u Evropskoj komisiji bio je u znaku Kosova - o tome su razgovarali evropski predstavnik u pregovaračkoj Trojki, Volfgang Išinger i komesar za proširenje, Oli Ren, a gledišta je sa komesarom Renom nešto kasnije razmenio i šef srpske diplomatije, Vuk Jeremić. Kako je saopšteno - i Brisel i Beograd su za kompromisno rešenje.

Uz to, ministru Jeremiću potvrdjeno je da još samo uslov pune saradnje sa Hagom stoji pred zaključenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dok su otklonjene sve prepreke da se 18. ovog meseca potpiše sporazum o viznim olakšicama koji bi stupio na snagu početkom naredne godine.

Kompromis kao rešenje budućnosti Kosova je tačka oko koje se slažu i Brisel i Beograd - to su zajednički zaključili evropski komesar za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

Za ministra Jeremića je moguće da se postigne kompromis samo ako srpsak i albanska strana rade zajedno, što bi trebalo da dovede do rešenja kojje će učiniti, kako kaže Jeremić, da evropska budućnost bude izvesnija za celi Zapadni Balkan.

Evropski komesar za proširenje je podsetio da je jutros imao susret sa predstavnikom Brisela u Trojki, koji ima punu evropsku podršku, ali kojem za uspjeh misije treba puna saradnja Beograda i Prištine.

"Evropska unija bi najradije da vidi postizanje dogovora dve strane oko Kosova - na tome radimo ozbiljno i snažno i očekujemo konstruktivan pristup Beograda i Prištine kao što i očekujemo da svi naši partneri iz medjunarodne zajednice pokažu odgovoran multilateralizam, kako bi smo postigli rezultat u ovom pitanju koje je od velikog značaja za budućnost i bezbednost Evrope".

Komesar Ren, upitan da li bi Brisel prisatao na podelu Kosova kao moguće rešenje, podseća na principe Kontakt grupe koji su protiv podele.

"Evropska unija se drži principa kojima se vodi Kontakt grupa, koji ne uključuju podelu Kosova. Na drugoj strani, svako rešenje koje je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, ako se mogu dogovoriti oko njega, svako, ili gotovo svako takvo rešenje je prihvatljivo i za Evropsku uniju".

Danas je gostu iz Beograda predočeno da su, tehnički, pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju privedeni samom kraju - uskoro se očekuje i njhov završetak, dok zaključenje celog posla čeka na nezaobilazan uslov - Ratka Mladića i preostale haške begunce u pritvoru Tribunala. Ministar Srbije Vuk Jeremić, sa svoje strane, obećava punu kooperatibvnost srpske vlade i nada se skorom zaključenju tog prvog ugovornog odnosa sa Evropskom unijom.

Paralelno s tim, najavljeno je kako će se u Briselu 18. septembra potpisivanjem sporazuma o viznim olakšicama okončrti proces na koji stanovnici Srbije dugo čekaju - osetno lakši dolazak do evropskih viza, lakša i jeftinija putovanja, što bi trebalo da stupi na snagu početkom naredne godine. Nešto pre toga će započeti i politički razgovori o stavljanju zemlje na "belu" Šengen listu i uspostavljanju bezviznog režima sa evropskim prostorom.

XS
SM
MD
LG