Linkovi

U četvrtak u Sidneju susret lidera Sjedinjenih Američkih Država i Kine


Predsednik Buš kaže da nestrpljivo iščekuje razgovor sa kineskim predsednikom Huom Đintaom o uzajamnoj trgovini i klimatskim promenama - dvema najvažnijim temama ovogodišnjeg samita o azijsko-pacifičkoj saradnji. Do susreta bi trebalo da dođe sutra, na marginama samita u Sidneju.

Predsednik Buš kaže da ima mnogo toga o čemu želi da razgovara sa predsednikom Huom, a najpe o klimatskim promenama. Kina je nedavno proglašena za drugog najvećeg svetskog proizvođača takozvanih gasova staklene bašte, odmah iza Sjedinjenih Država:

”Da bismo imali efikasnu politiku prema klimatskim promenama Kina mora da bude za tim stolom. A da bismo je imali za stolom, Kina mora da učestvuje u definisanju ciljeva.“

Tokom zajedničke konferencije za novinare, sa australijskim premijerom Džonom Hauardom, juče, u Sidneju, predsednik Buš je rekao da su američki odnosi sa Kinom kompleksni. On je govorio o finansijskim pitanjima i ponovio neophodnost ubeđivanja Kine da omogući plivajući kurs svoje valute na svetskim tržištima.

”I dalje imamo ogroman trgovinski deficit prema Kini, što podstiče našu želju da sarađujemo s njima kako bi dozvolili plivajući kurs svoje valute. Smatramo da bi to doprinelo usklađivanju ravnoteže u trgovini.“

Predsednik Buš je upitan da li namerava da pokrene pitanje o navodnom uspešnom pokušaju kineskih hakera, povezanih sa vladom, da provale u otvoreni sistem za elektronsku poštu američkog Sekretarijata za odbranu. Pentagon je potvrdio taj upad, ali ne i to da je potekao iz Kine.

Buš je odgovorio da nije video sve informacije o tom događaju i odbio je da kaže da li veruje u te tvrdnje. Umesto toga, usredsredio se na potrebu razvoja takvih odnosa sa Kinom koji bi omogućili Vašington i Peking da otvoreno i iskreno razgovaraju o osetljivim pitanjima.

”Postoje mnoga pitanja za koja bismo želeli da oni imaju drugačiji pristup u svojoj politici. O tome ću razgovarati sa njima. Ali najbolje je kada ste u mogućnosti da o tome razgovarate u iskrenoj, otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, umesto u atmosferi zategnutosti i sumnjičavosti.“

Buš je rekao da postoje oblasti u kojima Sjedinjene Države i Kina sarađuju na rešavanju svetskih problema, posebno pomenuvši napredak u nastojanjima na suprotstavljanju severnokorejskim nuklearnim ambicijama. On je dodao kako bi želeo da vidi istu vrstu saradnje u hvatanju u koštac sa Iranom, kao i sa humanitarnom krizom u sudanskoj pokrajini Darfuru.

XS
SM
MD
LG