Linkovi

Buš i Hauard: Ostalo još mnogo posla za koji je Iračanima potrebna pomoć


Američki predsednik i njegov saveznik, premijer Australije Džon Hauard potvrdili su – na sastanku koji je održan na marginama samita APEC-a u Sidneju, svoju privrženost stabilizaciji Iraka. Predsednik Buš je tom prilikom zahvalio Hauardu zbog obećanja da će australijski vojnici ostati u Iraku, jer je – kako je kazao – ostalo još mnogo posla u nastojanjima da se u Iraku dođe do pomirenja.

Predsednik Buš i premijer Hauard su pred novinarima još jednom potvrdili jedinstvenu politiku prema Iraku. Američki lider kaže da je ubeđen da je u Iraku ostvaren istinski napredak u obuzdavanju nasilja i da se u to uverio u ponedeljak kad je obišao pokrajinu Anbar, u kojoj se se lokalni sunitski lideri ujedinili protiv Al Kaide.

"Pokrajinu koju sam obišao nisu osvojili ekstremisti. Mesto koje sam obišao dramatično se i suštinski promenilo jer su lokalni žitelji videli za šta se Al Akida zalaže i zaključili da im ne odgovaraju ubijanja i destrukcija, da ne žele da budu dovođeni u vezu sa onima koji ubijaju nevine da bi ostvarili svoje ciljeve."

Predsednikov komentar usledio je nakon što je Kongresna istražna agencija u svom izveštaju Senatu objavila da iračka vlada nije ispunila 11 od 18 predviđenih odbrambenih, političkih i ekonomskih standarda koje su pred nju postavile Sjedinjene Države.

Posebno su naglašeni neuspesi u obuzdavanju sektaškog nasilja. Predsednik Buš je rekao da će sačekati formalne preporuke komande na terenu pre nego odluči o daljem vojnom prisustvu u Iraku, ali naglašava da je toj zemlji i dalje neophodna intenzivna međunarodna pomoć.

"Imamo još mnogo posla. Proces pomirenja je u toku i važno je za bezbednost i Amerike i Australije da ostanemo i pomognemo Iračanima."

Premijer Hauard apsolutno deli mišljenje američkog predsednika. rekao je da se australijski vojnici u Iraku, njih oko hiljadu i po – neće povlačiti.

"Razlog zbog koga su raspoređeni na zajedničke zadatke sa koalicionim snagama ostaje dok ja budem na čelu vlade. Verujemo da je u Iraku ostvaren napredak i bez obzira na teškoće, smatramo da ovo nije trenutak da se predlaže povlačenje dela australijskih snaga."

Mnogi žitelji Australije međutim žele da se vojnici iz Iraka vrate kućama. Lider opozicije, Kevin Rud, sa kojim je predsednik takođe razmenio mišljenja na sastanku u Sidneju, pozvao je na potpuno povlačenje. Ankete uoči parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe do kraja godine, ukazuju da je politika Rudovih laburista trenutno popularnija od politike aktuelne vlade.

Predsednik Buš je sa premijerom Hauardom razgovarao uoči samita lidera država Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju. Ministri inostranih poslova 21 države koje okuplja forum već su otvorili raspravu o pitanjima slobodne trgovine, ekonomskog razvoja i globalnih klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG