Linkovi

Trojica uhapšena pod sumnjom da su planirali terorističke napade u Nemačkoj


Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu saopštilo je danas da su tri muškarca koji su uhapšeni zbog sumnji da spremaju teroristički napad pripadnici jedne od radikalnih islamističkih grupa koje su moguće povezane i sa Al Kaidom.

Pojedinosti o uhapšenima i pripremanim napadima saopštili su konferenciji za štampu savezna državna tužziteljka Monika Harms i šef Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) Jerg Cirke (Joerg Ziercke).

Harmsova je potvrdila medijske spekulacije da su uhapšena dvojica Nemaca iz Zarlanda i Bavarske koji su primili islam i jedan Turčin.

Vlasti ih sumnjiče da su spremali bombaške napade na aerodromu u Frankfurtu i na američku vojnu bazu u Ramštajnu, jedan od ključnih habova NATO-a i američkih snaga.

Priprema tih napada bila je navodno tek u početnoj fazi. Prema rečima Monike Harms trojica uhapšenih su obučavana u Pakistanu i proteklih dana su pribavili oko 750 kg hidrogen peroksida da bi pravili eksploziv.

Do napada je moglo doći i za nekoliko dana, posebno imajući u vidu "osetljiv period" u kome predstoji i obeležavanje godišnjice napada 11. septembra. of the Sept. 11 attacks.

"Bili smo u mogućnosti da dođemo do saznanja i sprečimo ozbiljne i masivne bombaške napade", kazala je Harms.

Uhapšeni su juče veću količinu hemikalija potrebnih za pravljenje eksploziva preneli iz jednog u drugo skrovište u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija. Policija pretpostavlja da su hteli da počnu da eksperimentišu sa eksplozivom.

Medjutim, kako navodi "Špigel onlajn", od proizvodnje pravog eksploziva su uhapšeni još bili "veoma daleko".

Članovi uhapšene grupe slove za radikalne islamiste koji imaju razgranate kontakte sa istomišljenicima i odgovarajućim grupama i Nemačkoj i inostranstvu, posebno u Pakistanu.

Službe bezbednosti pratile su ih već duže, a "Špigel onlajn" navodi da je juče uhapšena grupa bila u velikoj meri povod za najnovije izjave nemačkih političara o povećanoj opasnosti od terorizma u Nemačkoj.

Juče su se na sastanku u Vajmaru i ministri unutrašnjih poslova zemalja nemačkog govornog područja - Nemačke, Austrije, Lihtenštajna i Švajcarske - dogovorili da će ubuduće zajednički voditi odlučniju borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG