Linkovi

Septembar doneo početak intenzivne kampanje predsedničkih kandidata


Američki predsednički pretendenti kreću u žestoku izbornu kampanju, pred prvo odmeravanje snaga, u januaru naredne godine.

Prvi ponedeljak u septembru koji se obeležava kao Dan rada, tradicionalno obeležava i kraj leta u Sjedinjenim Državama. Medjutim, ove godine njime je takodje obeležen početak intenzivne kampanje za izbor predsednika 2008. godine. Nekoliko pretendenata iz obe vodeće političke stranke obilazilo je Ajovu i Nju Hempšir, u kojima će se održati prvi stranački izbori. Medju njima je i favorit za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorka Hilari Rodam Klinton iz Njujorka.

”Da li ste spremni da okončate rat u Iraku i dovedete naše mlade muškarce i žene kući?“, upitala je Klintonova svoje pristalice.

Senator iz Ilinoja, Barak Obama i bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards, predstavljaju veliki izazov za kampanju senatorke Hilari Klinton. Senator Edvards je dobio podršku sindikata koji predstavljaju radnike industrije uglja i čelika, a Obama je boravio u Nju Hempširu, državi koja će, kako se očekuje, održati stranačke izbore već i januaru.

”Možda nemam iskustvo kakvo se sviđa Vašingtonu, ali verujem da imam iskustvo kakvo je Americi baš sada potrebno“, kaže Obama.

Nekoliko republikanaskih predsedničkih pretendenata takodje je intenziviralo kampanju. Bivši guverner iz Masačusetsa, Mit Romni, kako pokazuju ankete, vodi u Ajovi i Nju Hempširu, ali ne stoji tako dobro na nacionalnom nivou, gde zaostaje za bivšim gradonačelnikom Njujorka, Rudije Djulijanijem i bivšim senatorom iz Tenesija, Fredom Tompsonom.

Romnijeva kampanja je plasirala novi TV spot u kojem kandidat džogra, u očiglednom nastojanju da se naglasi činjenica da je mladji od većine ostalih republikanskih aspiranata.

”Znate, takmičiti se za predsednika je maraton i ovo samo pokazuje da sam spreman da istrajem do kraja“, objašnjava Romni.

Fred Tompson je najavio da će zvanično da udje u trku za predsedničku nominaciju Republikanske stranke u četvrtak.

Politički analitičari očekuju da će Irak biti najvažnija tema predsedničke kampanje naredne godine. Džon Fortije je stručnjak na vašingtonskom Institutu American Enterprise.

”Irak je veliko pitanje, koje umanjuje predsednikovu popularnost i zbilja stavlja republikance u težak položaj, zbog toga što većina njih donekle podržava taj rat, dok većina demokrata i nezavisnih kandidata zaista brine zbog tog rata i već okrenula se protiv predsednika i njegove strategije.“

Proces nominacije obe stranke će početi u januaru. Medjutim, nekoliko država pokušava da pomeri termin primarnih izbora, što one koje tradicionalno prve održavaju te izbore, poput Ajove, Nju Hempšira i Južne Karoline, primorava da razmišljaju o održavanju stranačkih skupova i izbora ranije nego ikada.

XS
SM
MD
LG