Linkovi

Svet zapostavlja probleme mentalnog zdravlja ljudi


U izveštaju jednog tima medjunarodnih zdravstvenih naučnika navodi se da se mentalno zdravlje zapostavlja širom sveta, najviše u zemljama u razvoju. Detaljnije u izveštaju dopisnice GA iz Londona, Tendai Mafosa.

U izveštaju objavljenom u medicinskom časopisu Lanset navodi se da se mentalni problemi širom sveta zapostavljaju ili kriju zbog mogućih reakcija okoline. U izveštaju se kaže da oko 30 osto svetskog stanovništva pati od nekog mentalnog poremećaja i da najmanje dve trećine njih dobija neodgovarajuću ili nikakavu lekarsku negu, čak i u razvijenim, bogatim zemljama. Govoreći povodom objavljivanja izveštaja, profesor Martin Prins, sa Instituta za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu, u Londonu, osvrnuo se na problematičnost nege mentalno obolelih širom sveta.”

“Neuropsihijatrijske tegobe su najrasprostranjenije među nezaraznim oboljenjima. 28 odsto svih bolesti koje nisu infektivne su neuropsihijatrijske prirode. To znači više od kardiovaskularnih obolenja ili kanceroznih oboljenja, a najviše se javljaju zbog hroničnih i onesposobljavajućih posledica psihoze, depresije, bipolarnog poremećaja, kao i zloupotrebe alkohola i droga.”

Profesor Prins je rekao da se posledice rasprostranjenosti mentalnih oboljenja potcenjuju. Iako se samo 40.000 smrtnih slučajeva godišnje širom sveta pripisuje mentalnim poremećajima, rekao je on, u stvarnosti 800.000 ljudi izvrši samoubistvo svake godine zbog bolesti kao što su shizofrenija, depresija, opsesivno-kompulsivni poremećaj i anksioznost. U istom izveštaju se navodi da je situacija gora u siromašnim zemljama, kao rezultat neznatnih finansijskih sredstava, što znači da 90 odsto obolelih u zemljama u razvoju ne prima nikakvu stručnu pomoć.

XS
SM
MD
LG