Linkovi

Upozorenje roditeljima da ne daju deci lekove iz slobodne prodaje


Američka uprava za hranu i lekove nedavno je izdala upozorenje roditeljima da ne daju maloj deci lekove u slobodnoj prodaji za kašalj i prehladu, ukoliko ih prethodno nije odobrio lekar. Zabrinutost se pojavila nakon što je objavljena dvogodišnja studija na najmanje 1500 dece koja su hospitalizovana nakon što su uzimala sirup za kašalj.

Lekovi za kašalj i prehladu nalaze se na policama lokalnih apoteka skoro svuda. Većina nalepnica na poledjini pakovanja upozorava roditelje da ne daju sirup deci starosti ispod dve godine. Neki od lekova nisu dozvoljeni ni do šest godina. Upozorenje Uprave za hranu i lekove izdato je nakon što su mnogi pedijatri izrazili zabrinutost da roditelji ne čitaju sitno odštampana upozorenja na pakovanjima. Doktor Liza Tornton iz Švab rehabilitacione bolnice u Čikagu u Ilinoisu kaže da bi roditelji trebalo da budu oprezniji oko toga šta daju svojoj deci.

«To nisu škodljivi lekovi, ali oni treba da budu dozirani veoma pažljivo i minimalno za veoma malu decu».

Upozorenje Uprave za hranu i lekove stiglo je nakon što su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti proučili medicinske podatke najmanje 1500 dece od 2004. do 2005. godine. U tri smrtna slučaja pokazalo se da je bebama data veća od preporučene doze pseudofedrina, sastojka koji se koristi za olakšavanje zapušenih sinusa. Doktor Dženet Servin iz Džons Hopkins dečijeg centra u Baltimoru opisuje neke od sporednih efekata.

«To može da uzrokuje da srce počne da vam kuca prebrzo i da vam krvni pritisak poraste».

Jedna od organizacija koja predstavlja proizvodjače lekova za kašalj i prehladu insistira da su proizvodi bezbedni. Ipak, ona takodje upozorava da bi prvo lekar trebalo da bude konsultovan.

XS
SM
MD
LG