Linkovi

Novi sekretar za pravosuđe mora da se izdigne iznad stranačke politike


Dva vrlo uticajna američka senatora traže od predsednika Buša da za novog sekretara za pravoduđe predloži osobu koja će povratiti integritet instituciji koju će predvoditi. Odlazeći sekretar Alberto Gonzales prošle sedmice je podneo ostavku – okončavši tako više od dve godine kontroverznog mandata.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe, senator Patrik Lejhi rekao je da je zadovoljan činjenicom da generalni inspektor sekretarijata za pravosuđe istražuje da li je odlazeći sekretar Alberto Gonzales lažno svedočio na kongresnom pretresu, iako je bio pod zakletvom.

"Tražio sam nezavisnu istragu onoga što je Gonzales rekao pod zakletvom, a u šta ja nisam poverovao. I sada, prvi put u istoriji, generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe vodi takvu istragu."

Generalni inspektor proverava da li je Gonzales rekao istinu odgovarajući Kongresu na brojna pitanja, uključujući pitanja u vezi sa prošlogodišnjim otpuštanjem osmoro federalnih tužilaca i kontroverznim programom praćenja i prisluškivanja bez odgovarajućih sudskih naloga, koji je administracija sprovodila u sklopu svojih anti-terorističkih nastojanja.

Alberto Gonzales je prošle sedmice saopštio da podnosi ostavku, koja stupa na snagu od 17. septembra. Bela kuća je objavila da će predsednik Buš nominovati naslednika odmah posle 9. septembra, po povratku sa samita APEC-a u Australiji.

Senator Lejhi zatražio je od predsednika da predloži osobu koja će – kako je rekao biti “ujedinitelj, a ne neko koja će podeliti javnost”.

Lejhi je to rekao u programu TV mreže Fox, gde je gostovao zajedno sa prvim čovekom republikanaca u Odboru za pravosuđe, senatorom Arlinom Spekterom. Senator Spekter traži od predsednika Buša da predloži kandidata koji je predan državnoj službi.

"Nekoga ko razume razliku između predsednikovog advokata i prvog čoveka Sekretarijata za pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država, nekoga ko služi američkom narodu, kao član predsednikovog kabineta. Mislim da predsednik mora da predloži nekoga ko će mu dati iskren, jasan i kvalitetan savet u odnosu na ustavnost određenih akata."

Senator Spekter krivi Gonzalesa što je dozvolio predsedniku “brojne greške u poštovanju zakonskih procedura”.

"Mislim da je predsedniku bio potreban dobar savet u početku primene programa praćenja osumnjičenih terorista. Na kraju, to je povereno u nadležnost suda, ali nema sumnje da je Gonzales govorio predsedniku samo ono što je predsednik htio da čuje."

Senator Lejhi rekao je i da bi se proces potvrđivanja novog Sekretara za pravosuđe u Senatu mogao otegnuti ukoliko Bela kuća ne bude sarađivala sa istragom koju vodi generalni inspektor.

XS
SM
MD
LG