Linkovi

Nemačka: Kosovo u narednoj fazi istorije kao podeljena država!


Kosovo će u narednu fazu istorije ući kao podeljena država, a Evropska unija će još decenijama morati da se bavi tamošnjim zamrznutim sukobom, predvideo je u današnjem uvodniku na prvoj strani konzervativni dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung."

Uticajni dnevnik navodi da ne samo da Albanci nisu spremni da žive u državi Srbiji već i da "Srbija nipolitički ni privredno nije ni sposobna ni voljna da zadrži suverenitet nad Kosovom".

"Zapravo bi rešenje bilo jednostavno - kosovski Albanci ne žele da pripadaju srpskoj državi niti ona želi da Albanci budu njeni", piše Frankfurter algemajne cajtung.

List navodi da zato u pregovorima koji se vode o budućem statusu Kosova, zapravo "i nije reč o nezavisnosti Kosova od Srbije, jer ona ionako odavno postoji".

"Najzad i Beograd i Moskva znaju da Srbija od 1999. ima uticaj samo još na Srbima nastanjenom severu. Ono što treba da bude razjašnjeno u pregovorima su pitanja medjunarodnog priznanja nezavisnosti i oblikovanja budućeg državnog suvereniteta Kosova", navodi nemački dnevnik.

Pri tome se, kako se ukazuje u tekstu, "pitanje kojim organizacijama kosovska država može da pristupi, postavlja samo u slučajevima gde članovi imaju pravo veta na prijem novih država".

"Prikriveni, ali suštinski smisao" pregovora koji se sada vode o Kosovu Frankfurter algemajne cajtung vidi u nužnosti da se "Vašington, Moskva i pre svega Evropska unija pripreme za vreme posle očekivanog propadanja pregovora".

"Za slučaj da Moskva i Vašungton ne budu mogli da se sporazumeju o budućem statusu Kosova, EU u će, ako bude nužno, upravu na Kosovu morati da preuzme uprkos mogućem vetu Rusije", smatra list. Zato, kako se dodaje, "EU, ili u najmanju ruku države od značaja za buduću upravu na Kosovu, do kraja godine moraju da usaglase zajednički stav".

"Jer, tada će morati da se sprovedu, po srpsku manjinu pokrajine izrazito povoljne odredbe Ahtisarijvog plana, da bi Kosovo do narednog proleća moglo da se dovede do statusa državne nezavisnosti koju bi politički nadgledala EU, a vojno NATO", piše Frankfurter algemajne cajtung.

Pri tome se ističe da "teškoće neće nedostajati ni nakon statusnog rešenja, s obzirom na to da će Kosovo u narednu fazu istorije ući kao podeljena država", jer "iako se Srbi i Albanci slažu da podela Kosova ne dolazi u obzir, Srbe sa severa niko neće moći da spreči da sačuvaju faktičku nezavisnost od kosovske nezavisnosti".

"EU će tako na svojoj jugoistočnoj periferiji godinama biti zaposlena 'upravljanjem' zamrznutog sukoba. Ali zamrznuti kosovski sukob bolji je od 'vrućeg'. Uprkos izvesnim rizicima, u ime dobrobiti regiona mora bez oklevanja da se nastavi sa radom na nezavisnosti. Još niko nije naučio da pliva tako što je razmatrao opasnosti od davljenja", ocenjuje "Frankfurter algemajne".

XS
SM
MD
LG