Linkovi

Predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger doputovao u Beograd


U razgovoru sa predstavnikom EU u pregovaračkoj trojci za Kosovo Volfgangom Išingerom predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je neophodno što pre početi direktne pregovore Beograda i Prisstine o ressavanju statusa Kosova i Metohije. Tadić je rekao da se Srbija zalaže da se kroz direktne pregovore dođe do kompromisnog rešenja o budućem statusu Kosova koje će biti prihvatljivo za obe strane, saopštila je Pres služba predsednika Srbije. Tadić je pozvao EU, Rusiju i SAD da ohrabre albansk stranu da odustane od namere da jednostrano donosi odluke i pristupi konstruktivnom dijalogu kojim bi se došlo do kompromisa. Pretnje nasiljem, kao i pretnje da će kosovski parlament, u slučaju ne-uspeha pregovora, proglasiti nezavisnost, u suprotnosti su sa međunarodnim pravom i obesmišljavaju pregovarački proces, rekao je predsednik Srbije.

I ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić razgovarao je danas sa Volfgangom Išingerom u okviru pripreme predstojećih sastanaka u Londonu i Njujorku. Cilj susreta bio je i da se Išinger bolje lično upozna sa srpskim vidjenjem rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarila za odnose sa medijima Vlade Srbije. U razgovoru je potvrđen sastanak delegacije Beograda sa delegacijom kosmetskih Albanaca u Njujorku i naglašeno je da je s tim u vezi prethodno potrebno rešiti neka pitanja, kao što su dnevni red i procedura planiranog sastanka. Samardžić je detaljno izložio stavove srpske strane u vezi sa oba pomenuta aspekta i izrazio očekivanja da će se u direktnim razgovorima sa albanskom stranom stvoriti uslovi za kompromisno rešenje ovog kompleksnog pitanja, navodi se u saopštenju.

General: KFOR spreman da obezbedi mir na Kosovu

Komandant KFOR-a, francuski general Gzavije Bo de Marnak ponovio je danas da je ta vojna misija spreman da pre, tokom i posle najavljenih izbora na Kosovu obezbedi red i sigurnost.

Posle odvojenih susreta sa najvišim predstavnicima Kosova, predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Agimom Čekuom i predsednikom Skupstine Koljem Berišom, general je novinarima kazao da će Kfor nastaviti da izvršava zadatke a obezbedjenju sigurne sredine na Kosovu i u regionu. Kosovski parlamentarni i lokalni izbori zakazani su za 17. novembar.

XS
SM
MD
LG