Linkovi

Sergej Lavrov: Moskva odbacuje svako rešenje koje ne bi podržala Srbija


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće prelaziti, kako je to nazvao, ”crvenu crtu“ u pregovorima koji se tiču nacionalne bezbednosti, uključujući pregovore o američkom antiraketnom štitu u Centralnoj Evropi i o nezavisnosti Kosova.

Govoreći u moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose, vodećoj ruskoj diplomatskoj školi, ministar Lavrov je rekao da partneri Rusije moraju da shvate da njegova zemlja neće prihvatiti nagodbe u vezi sa američkim planovima za izgradnju antiraketnog štita u Centralnoj Evropi i u vezi sa statusom Kosova:

“Za nas postoje takozvane ”crvene crte,“ rekao je Lavrov, kada se javljaju realne opasnosti koje ugrožavaju naše interese ili svetski poredak.

Ruski funkcioneri kažu da te opasnosti obuhvataju pomenuti američki plan o izgradnji antiraketnog štita, nezavisnost Kosova, moguće proširenje NATO-a i ono što Lavrov naziva bezizlaznom situacijom u vezi sa Sporazumom o konvencionalnim snagama u Evropi, kojim se ograničava raspoređivanje teškog konvencionalnog naoružanja na starom kontinentu. Predsednik Vladimir Putin je u julu suspendovao učešće Rusije u tom sporazumu.

Što se tiče Kosova, Moskva odbacuje svako rešenje koje ne bi podržala i Srbija. Kada je reč o antiraketnom štitu, Sjedinjene Države kažu da bi njegova svrha bila odbrana od potencijalne opasnosti od strane Irana. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu, Robert Gejts, davali su ruskim liderima lična obećanja da će imati do sada neviđena prava na inspekciju predloženog sistema.

Direktor moskovskog Instituta za strateške studije i analize, Vagif Gusejnov, kaže za Glas Amerike da postoje izvesne sumnje u ta obećanja. Na prvi pogled, kaže Gusejnov, ta obećanja zvuče primamljivo, ali mi ne znamo sve probleme i pitanja koja su Rajsova i Gejts razmatrali sa ruskim političkim rukovodstvom. Gusejnov kaže da mnogi Rusi shvataju američku zabrinutost zbog Irana, ali dodaje da ruski političari nemaju poverenje u američke namere, delimično zbog nedavnih akcija američkih političkih i vojnih lidera u raznim delovima sveta.

Iako je Sergej Lavrov odbacio nagodbe o pitanjima od vitalnog značaja ipak je ostavio vrata otvorenim za diplomatiju, istakavši da niko ne želi da stvori situaciju koja bi zahtevala polazak od nule da bi se izgradila evropska bezbednosna struktura u skladu sa današnjim potrebama.

XS
SM
MD
LG