Linkovi

Uragan Feliks prerastao u petu kategoriju na putu na Meksiku


Uragan Feliks prerastao je danas u izuzetno opasnu oluju pete kategorije pošto je prošao južne Karibe na putu ka centralnoj Americi i meksičkom poluostrvu Jukatan, saopštile su meteorološke službe SAD. Feliks je drugi uragan koji je ove sezone pogodio tu oblast, dostižući snagu najviše, pete kategorije na Safir-Simpsonovoj skali, koji moze da izazove katastrofalnu štetu. Sredinom avgusta je gotovo istim putem prošao i uragan Din, u kojem je poginulo 27 ljudi.

Upozorenje o uraganu, koje znači da su uslovi za uragan mogući u naredniih 36 sati, objavljeno je od Limona u Hondurasu, do granice Hondurasa sa Nikaragvom. Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je i da će uragan možda zahvatiti i krajnji severoistok Nikaragve. Proizvodjači nafte i prirodnog gasa koji imaju svoja postrojenja u Meksičkom zalivu, kontrolišu kretanje Feliksa, ali još nisu evakuisali svoje radnike jer prognoze pokazuju da njihova postrojenja nisu ugrožena.

Uragani pete kategorije nad Atlantikom do sada su bili retki. Pre 2005. godine, kada je sezona uragana bila katastrofalna, samo još dva puta je zabeleženo da su tu oblast u jednoj godini zahvatila više od jednog uragana pete kategorije. U 2005. četiri uragana pogodila su oblast Atlantika, uključujući Katrinu koja je uništila američki grad Nju Orleans, i Vilmu, najjaču oluju ikada zabeleženu. Naučnici smatraju da globalno zagrevanje može da utiče na jačanje tropskih oluja.

XS
SM
MD
LG