Linkovi

Firma Virdžin Amerika mogla bi prilično da uzdrma američko tržište


Pošto je uspela da prevazidje zakonsku prepreku, kojom se strancima zabranjuje da poseduju avio kompanije u Americi, firma britanskog milijardera Ričarda Brensona - Virdžin Amerika mogla bi prilično da uzdrma američko tržište. Eksperti kažu da je Brensonova kompanija već ponudila veoma povoljne cene, ali upozoravaju da bi buduće posledice mogle da budu - manje zarade i češće udruživanje ili spajanje avio kompanija

Za većinu Amerikanaca jeftine avionske karte znače i lošiju uslugu i duže čekanje. Medjutim, britanski milijarder Ričard Brenson očekuje da će njegov slogan – 'više za manje' - privući američke putnike i obećava bolju uslugu i u ekonomskoj klasi.

«Najvažnija stvar na početku je steći reputaciju, a ne napraviti profit.»

Von Kordl, bivši pilot, sada šef konsultantske firme 'Airline Forecasts', kaže da danas više ljuti koristi avio prevoz i da ima manje praznih aviona, ali da su profiti u poslednjih sedam godina opali za 25.

«Drugim rečima, avio kompanije moraju da popune više sedišta da bi ostvarile istu zaradu kao 2000.»

Kordl smatra da je to neodržva situacija na duži rok i da će dovesti do prenatrpanih aviona i nezadovoljstva zaposlenih, kao i putnika. Medjutim, on kaže da Brensonova kompanija ima i značajne prednosti.

«On će se možda takodje suočiti sa problemima oko bezbednosti i zastojima, ali ima sjajnu kompaniju za koju svi smatraju da pruža kvalitetnu uslugu. On ima nove avione, nove radnike i niske troškove održavanja, što mu daje velike prednosti na američkom tržištu.»

Ipak, Kordl upozorava da bi tržišni uslovi koji čine američke avio kompanije najkonkurentnijim i najmanje profitabilnim na svetu mogli da se odraze i na Brensonovu kompaniju. Poput kompanije Džet Blu, koja leti po nižim cenama i koja je na početku poslovala veoma dobro, Kordl smatra da su dugoročne perpsektive Virdžin Amerika-e manje izvesne.

«Prvih godina, Virdžin Amerika će poslovati dobro kao i Džet Blu, ali će zatim zapasti u nevolje i moraće da obuzda poslovnu ekspanziju zato što na američkom tržištu vlada veoma intenzivna konkurencija. To je jedno od najbrutalnijih tržišta na svetu i stoga prodaja kompanija ili spajanje sa drugim kompanijama može biti najbolja opcija.»

Druge kompanije su već snizile cene, posle uulaska Virdžin Amerik-e u konkurenciju, ali Kordl smatra da će na duži rok u američkom avio prevozu doći do većeg broja spajanja ili partnerskih udruživanja, pošto ponuda nadmašuje profitabilnost.

XS
SM
MD
LG