Linkovi

Mohamad Ali Hoseini: Teheran će razmotriti svoju saradnju sa IAEA


Teheran će razmotriti svoju saradnju sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju ako Savet bezbednosti UN bude usvojio novu rezoluciju protiv Irana, rekao je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Mohamad Ali Hoseini.

"Ako se bude donela nova rezolucija Saveta bezbednosti, ponovo ćemo razmotriti saradnju sa IAEA... kao i različite opcije", rekao je Hoseini na konferenciji za novinare u Teheranu.

Upozorenje iranskih vlasti o eventalnom prekidu saradnje došlo je posle obećanja Teherana da će saradjivati sa IAEA i odgovoriti na pitanja o svom nuklearnom programu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da je Iran dostigao novu etapu svog nuklearnog programa zahvaljujući aktivnosti više od 3.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma, prenela je državna televizija. Ahmadinedžad je rekao da je u Iranu "u pogonu više od 3.000 centrifuga i svake sedmice instalira se nova serija" od 164 centrifuge.

Njegova tvrdnja je u suprotnosti sa podacima Medjunarodne agencije za atomsku energiju koja u svom poslednjem izveštaju navodi da je 19. avgusta u Iranu radilo 1.968 centrifuga a da je još 656 bilo u različitim fazama instalacija i proba.

Ahmadinedžad je rekao i da je "posle svake rezolucije Saveta bezbednosti UN, iranska nacija preduzela novi korak na putu ka nuklearnom razvoju".

Savet bezbednosti UN u tri rezolucije o Iranu zahteva od Teherana da obustavi obogaćivanje uranijuma. Dve od tih rezolucija prate sankcije. Zapadni stručnjaci navode da bi 3.000 centrifuga, ukoliko bi radile optimalno i bez prestanka, za manje od godinu dana mogle da stvore dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju atomske bombe. SAD, Francuska i Velika Britanija upozorile su, medjutim, da ta saradnja možda neće biti dovoljna da bi se sprečilo uvodjenje novih sankcija UN prema Iranu, ukoliko Teheran ne obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG