Linkovi

Sidnej spreman za samit Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma


Stanovnici su zabrinuti zbog saobraćajnih problema koje će stvoriti bezbednosne pripreme, dok se demonstranti spremaju da javno izraze negodovanje povodom razgovora o svetskoj trgovini. Australijski premijer Džon Hauard izrazio je nadu da će ovogodišnje okupljanje predstavnika vlada 21 zemlje ostvariti značajan progres u raspravi o klimatskim promenama.

Počevši od nedelje, hiljade svetskih lidera, ministara, pslovnih ljudi i demonstranata okupiće se na nedelju dana u najvećem gradu Australije. Veći deo centra grada zatvoren je zbog pojačane bezbednosti tokom samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, skraćeno APEK-a. Poslovni ljudi, putnici i stanovnici Sidneja strahuju od poremećaja svoje svakodnevnice. Brojna pitanja su otvorena za diskusiju, dok zvaničnici i lideri APEK-a stižu na skup. Regionalna bezbednost, uključujući napore za okončanje nuklearnih ambicija Severne Koreje, svakako će biti na dnevnom redu samita. Američki predsednik Džordž Buš takodje će razgovarati o situaciji u Iraku sa svojim australijskim domaćinom, premijerom Džonom Hauardom, koji je postojani saveznik Vašingtona u Iraku i Avganistanu. Medjutim, očekuje se da će pitanja zaštite prirodne sredine zauzeti centralno mesto. Premijer Hauard se protivi obaveznim merama protiv emisije ugljen-dioksida ukoliko one usporavaju ekonomski rast. On je izrazio nadu da će samit u Sidneju pronaći načine za borbu protiv klimatskih promena bez zaustavljanja rasta.

«Na samitu APEK-a, trebalo bi da se potrudimo da postignemo sporazum o principima medjunarodne akcije koja će se sveobuhvatno baviti ovim problemom, koja će takodje dozvoliti zemljama kao što su Kina i Indonezija, da nastave sa rastom i prosperitetom. Sa naše strane, mogu da izvestim o ohrabrujućim reakcijama članica APEK-a».

Ne očekuje se da lideri APEK-a prihvate obavezujuće odredbe o smanjenju emisije gasova staklene bašte, kao što su ugljen-dioksid i metan, koje mnogi naučnici smatraju glavnim krivcima za zagrevanje zemlje. Umesto toga, izgleda da će biti prihvaćene neobavezujuće odredbe. Azijsko-pacifički ekonomski forum okuplja 21 zemlju na obodu Pacifika, koje zajednički ostvaruju skoro polovinu svetske trgovine. Medju njima su ekonomski giganti, kao što su Sjedinjene Države i Kina, ali i manje ekonomije u Aziji i Latinskoj Americi.

Osnivanje APEK-a imalo je za cilj da promoviše slobodnu trgovinu, ali poslednjih godina ta organizacija je zauzela stavove o brojnim pitanjima. Zbog svog širokog fokusa APEK privlači hiljade demonstranata, koji žele da se čuje njihovo neslaganje povodom niza pitanja - od rata u Iraku do kontroverznih australijskih radnih reformi i tretmana izbeglica.

Mere bezbednosti zato su najveće – i najskuplje - u istoriji Australije. Organizator protesta Aleks Bejnbridž kaže da demonstranti neće odustati od svojih ciljeva zbog bezbednosnih mera.

«To je deo veoma jake kampanje zastrašivanja kakvu ja nikada ranije nisam doživeo. Mislim da to pokazuje da je vlada zaista zabrinuta. Oni su ranjivi na pritisak gradjanskih pokreta u ovim okolnostima».

Premijer Hauard pozvao je Australijance da prihvate APEK i istakao da će samit dati ovom izolovanom kontinentu šansu da ostavi utisak na svetskoj pozornici. Samit APEK-a biće najveći diplomatski skup u istoriji Australije.

XS
SM
MD
LG