Linkovi

Počeli dvodnevni razgovori Sjedinjenih Država i Severne Koreje


Delegacije pregovarača iz SAD i Severne Koreje saopštile su danas u Ženevi da su postigle napredak tokom prvog dana razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. Pomoćnik američke državne sekretarke Kristofer Hil i njegov kolega iz Severne Koreje Kim Kje Gvan imali su odvojene izjave za novinare posle sastanka u američkoj misiji u Ženevi. Razgovori će biti završeni sutra, u severnokorejskoj misiji.

"Imali smo otvorene i temeljne razgovore", rekao je Hil dodajući da su se razgovori odnosili na niz tema medju kojima su uslovi pod kojima će Severna Koreja onesposobiti svoja nuklearna postrojenja.

Američki pregovarač je izrazio uverenje da je danas postignuto "čvrsto razumevanje" o tome šta treba da bude učinjeno u predstojećim mesecima.

"Sve u svemu, danas smo imali veoma temeljne razgovore. Jedne od najtemeljnijih koje smo ikada imali", istakao je Kristofer Hil.

Severnokorejski pregovarač Kim je rekao da je prvi dan razgovora prošao "dobro" i da je bilo reči i o uklanjanju Severne Koreje s američke liste država koje sponzorišu terorizam.

"Nadam se da će ovaj susret imati plodonosne rezultate", rekao je Kim Kje Gvan o dvodnevnim razgovorima u Ženevi.

Pregovori o nuklearnom programu Severne Koreje, na kojima učestvuju Severna i Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija i SAD, polako napreduju od septembra 2005. kada se režim Pjongjanga složio da se odrekne svog nuklearnog programa u zamenu za ekonomske i diplomatske beneficije. Sastanak pregovaračkih delegacija šest zemalja održaće se idućeg meseca. Američki zvaničnici veruju da Pjongjang, koji je prošlog oktobra testirao nuklearnu raketu, ima dovoljno nuklearnog goriva da napravi nekoliko komada atomskog oružja.

XS
SM
MD
LG