Linkovi

Zašto je siromašna država Mali najveći uvoznik kineskih motocikala?


U zapadnoafričkoj državi Mali sve veći broj kineskih motorcikala je vidljivi znak kineskog ekonomskog prodora na tom kontinentu. Trgovci procenjuju da desetine hiljada motocikala proizvedenih u Kini saobraća ulicama Bamaka.

Pre deset godina nije praktično bilo ni jednog. U zagušenim krajevima grada, motorcikli nude način za putnike da izbegnu saobraćajne gužve. U nedavnoj studiji Svetske Banke navodi se da u motorcikli, bili treći po redu najveći izvozni artikal Kine u podsaharsku Afriku u 2002. i 2004. godini. A, lokalni stanovnici kažu da taj trend nije usporen. Hotelski radnik Tiero Amara kaže da mu njegov motorcikl nudi dostupan način da svoje efikasnije iskoristi svoje vreme.

«Koristim svoj motor da stignem kući, da idem na posao svakoga dana, da se vratim, odvezem decu u školu. Često, prijateljima koji nemaju prevozno sredstvo pozajmim motorcikl,» kaže on.

Prodavci motorcikala kažu da je prodaja tako dobra zato što je cena veoma niska. U ovoj prodavnici u Bamaku, novi kineski motorcikl košta oko 700 dolara, manje od četvrtine cene japanskih ili evropskih motorcikala i mnogo manje nego automobil. Prodavac Tidjan Gumom kaže da su njegovi kupci potiču iz svih slojeva društva.

«Čak i stanovnici sela mogu da ih kupe».

Neki upozoravaju da je jedan od efekata brzog rasta tržišta motorcikala taj da su ulice mnogo opasnije. Evoo šta kaže vozač taksija Musa Kalibali.

«To ne pomaže vozačima. Kako se povećava broj motorcikala imate više ljudi koji ne poznaju put i ne znaju gde treba da idu».

Uprkos njihovoj popularnosti, čak i niska cena kineskih motorcikala nije dostupna mnogim stanovnicima Malija. Tradicionalni načini transporta izgleda da se neće ugasiti uskoro. Medjutim, sve veći kineski uticaj je jasan. Ponovo hotelski radnik Tijero Amara.

»Želim da se zahvalim Kinezima koji su napravili ovaj veoma jeftin motorcikl za prevoz nas siromašnih. Zahvaljujem im i nadam se da će poslati više još boljih motorcikala i još jeftinijih», zaključuje Amara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG