Linkovi

Jangstaun spreman da potroši milione dolara za ekonomski oporavak


Jangstaun je 1950-tih bio treći grad u Sjedinjenim Državama po proizvodnji čelika sa tendencijom rasta. Međutim nova tehnologija visokoizdržljive plastike i rastuća konkurencija iz inostranstva teško su pogodili američku industriju čelika. 70-tih i 80-tih godina u Jangstaunu je ugašen veliki broj visokih peći pa je više od pedeset odsto žitelja napustilo grad. Za njima su ostale milje i milje zapuštenih ulica sa napuštenim kućama, crkvama, školama i fabrikama. Gradski oci odlučili su sada da pripreme nov plan razvoja grada, a gradonačelnik Džej Vilijams kaže da se razmišlja o radikalnim zahvatima.

“Znam da svakom gradonačelniku prija da je na čelu velikog grada koji broji 100 hiljada stanovnika, jer ga to svrstava u neku drugu kategoriju, ali zašto mi ne bismo bili grad od 80 ili 85 hiljada stanovnika koji omogućava kvalitetan život?“

Tokom protekle dve godine, Jangstaun je utrošio više od milion dolara za rušenje četiri stotine objekata, a ono što se gradi umesto njih spada u najagresivnije projekte u zemlji za hvatanje u koštac sa dugogodišnjim privrednim padom. Taj projekat budno prate neki drugi gradovi suočeni sa istim problemom.

U konsultaciji sa građanima, zvaničnici Jangstauna sada traže najbolji način za sprovođenje tog plana. Građani predlažu dužinu ulica, koje delove grada pretvoriti u parkove ili koje kuće bi trebalo renovirati, a koje srušiti. Postoji bojazan da bi to moglo da pogodi nasiromašnije žitelje. Međutim preseljenje tih ljudi nije jedini izazov. Frenk Poper, jedan od najvećih stručnjaka za urbanizam kaže da je kontrolisano smanjenje gradova teško izvesti u sredinama koje su naviknute na širenje naselja i uspon industrije.

”To nikada nismo uradili u tipičnom industrijskom gradu kakav je Jangstaun, a satkvom riskantnom politikom, barem za lokalne ljude.“

Jangstaun takođe planira samnjenje broja lokalnih političara, ali kako kaže gradonačelnik Džej Vilijams, taj deo posla se ne odvija tako dobro kao smanjenje samog grada.

XS
SM
MD
LG