Linkovi

Frenk Vizner: Principi Kontakt grupe izričito kažu da neće biti podele Kosova


Na razgovorima delegacija Beograda i Prištine sa posredničkom trojkom, u Beču, dve strane iznele su svoje viđenje budućnosti Kosova. Naš saradnik, Branko Mikašinović, zamolio je američkog člana trojke, Frenka Viznera, da za naš program iznese rezultate tih razgovora, uključujući status Ahtisarijevog plana.

Vizner: U ovoj, veoma ranoj fazi, mogu samo da vam kažem da se sve odvija po planu. Ovo je bio naš drugi sastanak, a imaćemo i druge sastanke ovog meseca i dalje, sve do decembra. U ovoj fazi strane iznose početne ideje na sto, na njima će se još raditi i one će biti preispitivane. Krajem septembra takođe ćemo razgovarati sa ministrima, u Njujorku. Očekujemo da ćemo tada imati bolje uobličene ideje, pa čak i mogućnost susreta licem u lice između dve strane. Što se tiče statusa Ahtisarijevog plana, principi Kontakt grupe ostaju na snazi, i to je standardna procedura na pregovorima. Sve ideje su na stolu, Ahtisarijev plan je na stolu, ali strane su slobodne da predlože bilo kakve ideje koje imaju. Mi smo tu da ih saslušamo i da ih razmotrimo, ali Ahtisarijev plan je još uvek veoma aktuelan.

Glas Amerike: Koje su to alternativne ideje, da li je među njima i ideja o podeli Kosova?

Vizner: Dozvolite mi da odmah odbacim pitanje podele. Ni jedna strana nije pokrenula to pitanje. Principi Kontakt grupe izričito kažu da neće biti podele, pa to pitanje nije na dnevnom redu. Ali mislim da je rano govoriti o tome koje su alternative, jer to nije zadatak trojke već dve strane. Ovo je prilika za njih da vide da li mogu da sklope mir, a mi ih ohrabrujemo i podstičemo da preduzmu korake neophodne za postizanje mira.

Glas Amerike: Na direktnim pregovorima, koji će se uskoro održati, kako bi po vašem mišljenju Sjedinjene Države i Evropska unija mogle da podstaknu dve strane da budu konstruktivnije?

Vizner: Mislim da možemo samo da ih pogledamo pravo u oči i kažemo im da je ovo problem za koji je i jednima i drugima potrebno rešenje. Dajemo vam dodatno vreme za to. Stavite na sto ideje koje imaju šanse za recipročnu akciju, budite realni, poštujte interese druge strane. Drugim rečima, odgovrnost leži na onima koji žele da uživaju u miru.

Glas Amerike: Šta će se dogoditi ako strane ne budu u stanju da se dogovore? Postoji li mogućnost za nametnuto rešenje?

Vizner: Ne. To nije zadatak trojke. Njen mandat je da podstakne strane da iznesu sopstvene ideje, a ne da ima spolja namećemo naše ideje. Na kraju, sve će biti predato natrag generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, suverenim vladama i stranama, i to će onda biti sasvim drugo pitanje.

XS
SM
MD
LG