Linkovi

SAD: Martin Skorsezi jedan od najvećih filmskih pripovedača


Filmovi Martina Skorsezija o «podmuklim ulicama» i nasilju u modernom društvu, načinili su ovog majstora – pripovedača jednim od američkih najpotovanijih i najuticajnijih tvoraca filmova.

«Gospodin Skorsezi je veliki američki umetnik, bar kada se govori o tvorcima filmova», kaže Leonardo Di Kaprio, jedan od najpoznatijih američkih glumaca.

Skorsezi često u svoje filmove unosi sopstveno iskustvo, ispituje svoje italijansko-američko nasleđe i istražuje teme koje se razvijaju oko spasenja i greha da bi uobličio svoju priču. Kao jedan od najvećih i najinovativnijih filmskih režisera, Martin pravi moćne filmove koji već više od tri decenije dobijaju priznanja kritike. Njegov rad je jedinstvena baština koja će ostati budućim režiserima i ljubiteljima filma da je proučavaju i procenjuju i u narednim decenijama.

Njegov film “Mean Streets”, iz 1973, označio je početak jednog od najproduktivnijih i najvažnijih udruživanja zvezde i režisera u istoriji filma. U Robertu de Niru, Martin Skorsezi je pronašao savršenog glumca za izražavanje besa i čovečnosti. Najavljivan kao jedan od najvećih američkih filmova svih vremena, “Raging Bull” je ponovo ujedinio De Nira i Skorsezija. U filmu snimljenom u crno-beloj tehnici, uočljive su neke od najizražajnijih režiserovih karakteristika, uključujući usporeni snimak i složeno pretapanje kadrova. To je film u koji je on uneo sve što je znao, koji predstavlja trajno nasleđe.

“U taj film sam uneo sve što sam u tom trenutku znao ili osećao o pravljenju filmova. Mislim da sam tada imao 34 godine. Mislim da sam se nadao da ću posle tog filma dostići sledeći nivo i preći na druge vrste filmova, što sam i pokušao i snimio i priličan broj dokumentaraca, nemajući pojma da ću napraviti još toliko filmova. U stvari, na neki način, to je bila nekakva, kako sam govorio, kamikaze produkcija”, priseća se Skorsezi.

Saradnja De Niro – Skorsezi se nastavila 1990, gangsterskim epom “GoodFellas”. Film odlikuju izuzetan snimateljski rad i manipulisanje publikom suprotstavljanjem drastičnog nasilja humorističnim scenama.

Slavni režiser je Leonarda Di Kaprija prvi put angažovao za epski film “Gangs of New York”. Glavna tema filma je u skladu sa tradicijama do kojih je Skorsezi dugo držao – dubokom ljubavi prema Njujorku i epidemijskim nasiljem.

Na pitanje o svojoj ulozi Skorsizijeve “muze”, Leonardo je rekao:

“Svaki glumac bi voleo da bude u filmu Martina Skorsezija, na znam nijednog koji ne bi. On je obično na vrhu liste jer, znate, filmovi dolaze i prolaze, ali njegovi dobijaju značaj tokom vremena, sazrevaju, imaju dugu trajnost, ljudi ih uvek iznova gledaju i to je neka vrsta testamenta, dobra umetnost”, kaže Leonardo Di Kaprio.

On se udružio sa Skorsezijem u “Avijatičaru”, priči o povučenom i ekscentričnom milijarderu Hauardu Hjuzu. To je bila vizuelna gozba u kojoj je prikazan sjaj starog Holivuda.

Ponovo su se ujedinili u “The Departed”, filmu koji je označio povratak Skorsezija klasičnoj formi i sadržaju. Nagradu Akademije za životno delo mu je uručio Stiven Spilberg, koji je šaleći se rekao da su i on i Džordž Lukas pomalo siti njegove popularnosti.

“Svi smo imali korist od njegove posvećenosti filmu i strasti – sve nas je nadahnuo, uticao na nas, bio izazov na ovaj ili onaj način. Upitajte mlade filmske autore šta im je bila primarna inspiracija i većina vam neće reći da su to bili filmovi ‘Jaws’ ili ‘Ratovi zvezda’, nego 'Mean Streets’ ili ‘Raging Bull’ i Marti, hoću da znaš da smo Džordž i ja siti svega toga», rekao je Spilberg.

Martin Skorsezi je briljantan filmski pripovedač i njegovi filmovi se smatraju umetničkim dostignućima koja označavaju prekretnicu.

XS
SM
MD
LG