Linkovi

Holivud dobio pomoć visoke tehnologije u ratu protiv piraterije


Uprkos stalnim upozorenjima da ljubitelji sedme umetnosti sve više ostaju kuod kuće i tamo gledaju piratske kopije hit filmova, umesto da troše ogroman novac na multipleks bioskope i smešno preskupe grickalice i osvežavajuća pića u njima – Holivud kao da se vraća u zlatne godine.

Prognoze kažu da će se ovogodišnja letnja sezona, koja sa sobomuvek nosi neizvesnost završiti sa blizu četiri miljarde dolara zarada na blagajni. No, stručnjaci ističu da producentske kompanije ne smeju sebi dozvole da budu samozadovoljne. Milioni ilegalnih filmova nastavljaju da preplavljuju internet,aneki studiji se bore satim uz pomoć, čega drugog nego visoke tehnologije.

Leto na izmaku bilo je vrlo uspešno za Holivud. Posećenost bioskopa je u usponu, a stručnjaci procenjuju da će prihodi sa blagajni biti deset odsto veći nego prošle godine. Međutim, uprkos ovogodišnjim dobicima, distributeri su suočni sa problemima, jer filmofili najnovija ostvarenja mogu da gledaju kod kuće, za manje novac od cene bioskopske karte. Na video snimku iz američke Privredne komore vide se piratski DVD-jevi nedavno zaplenjeni u raciji u Los Anđelesu u vrednosti od preko deset miliona dolara.

Da bi zaustavili njihovu distribuciju, filmski studiji su se okrenuli visoko-tehnološkim tehnikama praćenja i nadgledanja u nadi da će otkriti kriminalce pre nego počine krivično delo. Konsultant za bezbednost Endi Lempri koristi mali uređaj kojim nadgleda bioskopsku publiku širom SAD i u mraku.

"Tako možemo da pratimo publiku tokom prikazivanja filma. Postoje neke određene stvari koje tražimo, neke naznake da bio neko mogao da bude problematičan", kaže Endi Lempri.

Međutim sve veći broj modernih uređaja za snimanje otežava posao hvatanja filmskih lopova. Stručnjaci kažu da oni koji uspeju da se dokopaju novog filma mogu da ga postave na internet za manje od 24 sata. Demokratski kongresmen iz Kalifornije Dajen Votson kaže da je činjenica da piraterija škodi ekonomiji njene države.

"Gubimo oko sedam milijardi dolara godišnje.kao što znate obrt ove industrije u Holivudu je 600 milijardi, ali ipak ljudi ostaju bez posla", kaže ona.

Stručnjaci za bezbednost ističu da su naočare s kojim se vidi u mraku već dovele do brojnih hapšenja. Neki ljubitelji filma se međutim pitaju – koja je cena svega toga?

"To je malo čudno, ne sviđa mi se pomisao da me neko posmatra", kaže ova žena, dok ovaj čovek dodaje: "Razmem zbog čega i opravdavam razlog, ali moraju da pronađu drugi način".

Udruženje američkih filmskih kompanija (MPAA) naravno brani svoje postupke. Zbog piraterije, filmska industrija je samo u 2005. godini izgubila 18 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG