Linkovi

London: Deseta godišnjica tragične smrti princeze Dajane


Britanska kraljevska porodica okupila se danas kako bi obeležila desetu godišnjicu tragične smrti princeze Dajane. U znak sećanja na "princezu naroda" misa je održana u jednoj kapeli nedaleko od Bakingemske palate u kojoj je prisustvovalo oko 500 pažljivo odabranih gostiju.

Kraljica Elizabeta, princ Čarls, prinčevi Vilijam i Hari i tridesetak drugih članova kraljevske porodice prisustvovale su verskoj službi, ali ne i Kamila, vojvodkinja od Kornvola, druga Čarlsova supruga, koja je odbila poziv kako na sebe ne bi privukla veliku pažnju. Mnogi komentatori su ocenili da ne bi bilo umesno da žena koju je Dajana nazivala "rotvajler" i smatrala odgovornom za njen razvod od Čarlsa bude prisutna na pomenu uprkos Vilijamovog i Harijevog poziva.

Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu u noći 31. avgusta 1997. u 36. godini . U udesu su stradali i njen prijatelj Dodi al Fajed i njihov vozač. Tragična smrt najviše fotografisane žene na svetu izazvala je veliku žalost u Velikoj Britaniji i svetu. Ove sedmice njeni obožavaoci i poštovaoci ponovo su ostavljali cveće ispred Kensington palate, njenog nekadašnjeg doma. Misu, kojoj je prisustvovao premijer Gordon Braun i njegov prethodnik Toni Bler, direktno je prenosila britanska televizija.

Verskoj službi nije prisustvovao Dodijev otac, Mohamed al Fajed, vlasnik velike robne kuće "Herods" u Londonu. On optužuje britanski kraljevsku porodicu da je naredila Dajanino ubistvo i njegovog sina kako se ne bi venčali.

XS
SM
MD
LG