Linkovi

Ren: Haris Silajdžić i Sulejman Tihić udaljili BiH od Evrope


Lideri bošnjačkih partija Haris Silajdžić i Sulejman Tihić su, odbacujući predlog o reformi policije, ugrozili napore za postizanjem rešenja i udaljili Bosnu i Hercegovinu od evropskih integracija, ocenio je evropski komesar za proširenje Oli Ren. Silajdžić i Tihić su odbacili bez rasprave predlog visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka o reformi policije.

"Taj potez je umanjio šanse BiH za potpisivanje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju i BiH sada rizikuje da još više zaostane za susedima i završi kao poslednja na putu ka Evropi", upozorio je Ren.

On se zahvalio Lajčaku na novim naporima da postigne sveobuhvatan dogovor o policijskoj reformi koja je preduslov za potpisivanje Sporazuma.

"Njegovi predlozi su u skladu sa tri principa EU koje je predložila Evropska komisija. Pozivam sve političke partije da konstruktivno rade sa Lajčakom na osnovu ovih predloga i postignu sveobuhvatan dogovor bez daljeg odlaganja", kazao je Ren.

Tihić i Silajdžić su odbili Lajčakov predlog, ocenjujući da se njime legalizuje postojeća organizacija policije, odnosno da ostaje celokupna organizacija i struktura policije Republike Srpske sa svim nadležnostima.

XS
SM
MD
LG