Linkovi

Francuski general Gzavije Bo de Marnak preuzeo komandu KFOR-a


Francuski general Gzavije Bo de Marnak preuzeo je danas komandu KFOR-a od nemačkog generala Rolanda Katera. Ceremonijom u Glavnom štabu Kfora u Prištini rukovodio je američki admiral Hari Urlih, komandant združenih snaga NATO-a za južnu Evropu koji je visoko ocenio doprinos KFOR-a obezbeđenju sigurnosti i mira na Kosovu.

Kater je kazao da je KFOR za 12 meseci, koliko je bio njegov komandant, uspeo da obezbedi sigurnost, slobodu kretanja i mir na Kosovu. Primopredaji dužnosti su, pored najviših domaćih i međunarodnih zvaničnika na Kosovu, prisustvovali i ministri odbrane Nemačke Franc Jozef Jung, Francuske Erve Morin i Švajcarske Samuel Šmit.

De Marnak će na čelu KFOR-a biti narednih godinu dana, a jedan je od najiskusnijih francuskih obaveštajaca sa velikim međunarodnim iskustvom, uključujući i misiju na Kosovu. On je već služio u vrhu KFOR-a, kao zamenik komandanta jedinica NATO-a na Kosovu 2005. godine. De Marnak je treći francuski general na čelu Kfora, posle generala Marsela Valentena, 2001-2002. godine, i Iva de Kermabona, od 1. septembra 2004. godine

XS
SM
MD
LG