Linkovi

Američka ekonomija snažna i u stanju da odoli bilo kakvim potresima


Predsednik Buš je pokrenuo inicijativu da se pruži pomoć hiljadama Amerikanaca koji bi mogli da izgube svoje kuće zato što nisu u stanju da nastave sa otplatom svojih hipoteka u rastućoj krizi koja je ugrozila i svetska finansijska tržišta. Predsednik Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki takodje je rekao da će ta institucija preduzeti mere da zaštiti ekonomiju od kreditne krize.

Najvljujući prvu meru povodom sve dublje krize hipotekarnog tržišta, predsednik Buš je nastojao da uveri investitore da su osnove američke ekonomije i dalje čvrste.

“Tržišta su u periodu tranzicije dok investitori nastoje da preračunaju rizik. Taj proces već traje izvesno vreme i biće potrebno još vremena da bi se okončao. Američka ekonomija u celini ostaje snažna i u stanju je da odoli bilo kakvim potresima.”

Nevolje su zahvatile posebno takozvano sub-primarno tržište hipoteka sa promenljivim kamatnim stopama. Stotine hiljada ljudi su kupile kuće zahvaljujući takvim zajmovima koji počinju sa niskim mesečnim otplatama. Medjutim, kako se otplate povećavaju, mnogi kućevlasnici nisu u stanju da nastave sa otplatama svojih zajmova. Prema planu predsednika Buša, Federalna uprava za stambena pitanja, omogućila bi oko 250 hiljada porodica koje nisu u stanju da nastave sa otplatom svojih hipoteka da dobiju nove zajmove koji bi im omogućili da zadrže svoje kuće. Izražavajući oprez u pogledu intervencije koja bi mogla da poremeti tržišna kretanja, predsednik Buš je rekao da federalna vlada ima ulogu u pružanju pomoći kućevlasnicima, ali da je ta uloga ograničena.

“Federalna pomoć kreditorima samo bi podstakla ponavljanje istog problema. Zadatak vlade nije da spasava špekulante ili one koji su kupovali kuće za koje su znali da ne mogu da ih priušte. Medjutim, treba pomoći onim kućevlasnicima koji mogu da prebrode teškoće uz malo fleksibilnosti od strane zajmodavaca ili malo pomoći od strane vlade.”

Predsednik Buš je najavio da će saradjivati sa Kongresom u cilju izmene poreske politike kako bi se dužnicima pomoglo da refinansiraju svoje zajmove. Predsednik Urave federalnih rezervi, Ben Bernanki, izjavio je, u medjuvremenu, da ta institucija neće dozvoliti usporavanje čitave ekonomije zbog kreditne krize. Mada Bernanki nije precizirao šta će Uprava preduzeti, mnogi analitičari smatraju da će u septembru ta institucija smanjiti osnovnu kamatnu stopu po prvi put u poslednje četiri godine.

XS
SM
MD
LG