Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Ili će snage ekstremizma uspeti ili će uspeti snage slobode


Predsednik Buš se sastao sa najvišim vojnim liderima, dve nedelje uoči podnošenja važnog izveštaja Kongresu o ostvarenom napretku u Iraku.

Predsednik Buš se juče sastao u Pentagonu sa sekretarom za odbranu, Robertom Gejtsom, i članovima Združenog generalštaba oružanih snaga. Teme ovog sastanka prvobitno je trebalo da budu stambeni uslovi i zdravstvena zaštita porodica vojnog osoblja, ali su se dugoročne posledice ostanka 160 hiljada američkih vojnika u Iraku takodje našle na dnevnom redu. Napredak američkih snaga u Iraku biće ključni deo izveštaja koji bi predsednik trebalo da podnese Kongresu 15. septembra – četiri godine posle invazije pod vodjstvom SAD. Mnoge opozicione demokrate, ali i neki članovi predsednikove republikanske partije, smatrajiu da je vreme da se počne sa planiranjem povlačenja američkih snaga iz Iraka. Zvaničnici Bele kuće kažu da predsednik Buš neće doneti nikakvu odluku pre nego što se sastane sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom, i ambasadorom Rajanom Krokerom. U obraćanju najvećem udruženju američkih veterana, ranije ove nedelje, predsednik Buš jasno je stavio do znanja da smatra da bi povlačenje američkih vojnika iz Iraka u ovom trenutku više izložilo SAD terorističkim napadima.

“Zamislite Irak u kojem je Al-Kaida uspostavila baze iz kojih može bezbedno da planira buduće napade na ciljeve širom sveta, uključujući Ameriku. Videli smo šta ti neprijatelji mogu da urade kada su američke snage aktivno angažovane u Iraku, a možemo da zamislimo šta bi mogli da urade kada bi bili ohrabreni povlačenjem američkih snaga.”

Predsednik je rekao veteranima u utorak da pobeda u Iraku ima ključni značaj za šira mirovna nastojanja na Bliskom istoku i bezbednost Amerikanaca kod kuće.

“Problem u Iraku je u sledećem: ili će snage ekstremizma uspeti ili će uspeti snage slobode. Ili će naši neprijatelji ostvariti svoje interese u Iraku, ili ćemo mi ostvariti naše interese. Najvažniji i najhitniji način da se suprotstavimo ambicijama al-Kaide, Irana i drugih faktora nestabilnosti i terora je da pobedimo u borbi u Iraku.“

Medjutim, predsednik nailazi i na suprotna mišljenja. U preliminarnom izveštaju istražne agencije Kongresa, objavljenom ranije ove nedelje, navedeno je da je iračka vlada nije ispunila 15 od 18 standarda u pogledu vojnog i političkog progresa. Medjutim, Bela kuća tvrdi da je Kongres postavio suviše zahtevne standarde i da Amerikanci nisu zainteresovani toliko za ispunjenje standarda koliko za kontinuirani napredak ka postavljenim ciljevima.

XS
SM
MD
LG