Linkovi

Jeremić: Razgovori u Beču protekli u korektnoj i konstruktivnoj atmosferi


Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da su razgovori o statusu Kosova sa posredničkom trojkom u Beču protekli u korektnoj i konstruktivnoj atmosferi. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da se sada treba koncentrisati na predstojeće direktne pregovore krajem eptembra u Njujorku koji bi mogli da smanje razlike u stavovima Beograda i Prištine što bi moglo da dovede do kompromisnog rešenja. Ministar Jeremić je izjavio da Vlada Srbije ozbiljno razmatra načine o mogućim odgovorima na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ali je zatim dodao da ova Vlada neće dozvoliti da Srbija ponovo uđe u izolaciju.

A povodom najava da bi 10. decembar mogao da bude kraj pregovora, savetnik premijera Aleksandar Simić izjavio je da je taj datum lični stav predstavnik EU u pregovaračkoj trojci Volfganga Išingera i da u Beču nije bilo reči ni o kakvim rokovima za završetak pregovora. Međutim, i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da je mandat pregovaračke trojke Kontakt grupe do 10. decembra i da su tom odlukom sva očekivanja Beograda da će pregovori trajati duže pala u vodu. Ukoliko pregovori ne uspeju do 10. decembra pregovaračka trojka će, smatra Janjić, predložiti Savetu bezbednosti dve stvari ili novi pokušaj ili, što je verovatnije, prihvatanje Ahtisarijevog plana.

Lavrov: Rusija bi mogla da podrži podelu Kosova

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da bi Rusija mogla da podrži podelu Kosova. Lavrov je, nakon razgovora sa južnokorejskim kolegom u Moskvi, na pitanje novinara da li je Rusija spremna da podrži podelu Kosova, odgovorio da će podržati ono rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština. "Rusija i medjunarodna zajednica će podržati to rešenje za Kosovo, o kojem se dogovore Beograd i Priština", rekao je Lavrov.

On je podsetio da se pregovori nastavljaju uz posredovanje "trojke", čiji je cilj, kako je naglasio "da pomogne stranama da dodju do sporazuma, a ne da forsiraju konkretno rešenje".

XS
SM
MD
LG