Linkovi

Episkop mileševski Filaret najavio da će istrajati u zahtjevima


Episkop mileševski Filaret, najavio je danas da će istrajati u zahtjevima, iako se njegovo zdravstveno stanje pogoršava. On je 28. avgusta počeo štrajk glađu na graničnom prelazu, nakon što mu policija nije dozvolila ulazak u Crnu Goru, jer se njegovo ime nalazi na spisku osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

“Istrajaću u svojim zahtjevima. Imam duhovne snage i volje da u borbi za svoja prava idem do kraja”, kazao je Filaret koji je istakao da i dalje pije samo vodu, kafu i ljekove, ali i da jemalaksao.

On smatra da je Vlada Crne Gore dužna po Ustavu da mu obezbjedi fizičku i zdravstvenu zaštitu. Međutim, do sada nije primio nikakvu zvaničnu poruku nadležnih u Crnoj Gori.

On je 28. avgusta počeo štrajk glađu, nakon što mu policija nije dozvolila ulazak u Crnu Goru, jer se njegovo ime nalazi na spisku osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

Filaret je zatražio od Haškog tribunala, vlada Srbije i Crne Gore da pokrenu sudski postupak protiv njega i utvrde eventualnu krivicu.

A Srpska lista danas je ocijenila da je odnos zvaničnih organa crnogorske vlasti prema episkopu Filaretu nastavak kampanje koja se u kontinuitetu vodi protiv Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori i Srbiji.

Iz te koalicije tvrde da se odnosom prema Filaretu „krenulo i korak dalje u otvorenom pokazivanju netrpeljivosti prema svemu što je srpsko“.

„Zloupotrebom policije, državnog aparata i pojedinih medija smišljeno se provocira reakcija Srbije i srpskog naroda iz Crne Gore, kako bi se u graničnom pojasu desio incident i pothranila namjera Demokratske partije socijalista da zategne odnose sa Beogradom“, tvrde u Srpskoj listi.

Oni su izričiti da se „crnogorski režim stavio u službu, vodećeg neprijatelja srpskog naroda, pa će se SL tako odnositi prema njemu“.

XS
SM
MD
LG