Linkovi

Jedan od vođa pobunjenika Mulah Brader ubijen na jugu Avganistana


Jedan od vođa talibanskih pobunjenika Mulah Brader ubijen je u današnjem napadu američkih trupa u provinciji Helmand, na jugu Avganistana. On je bio vrhovni vojni komandant talibanske vlade do njenog svrgavanja s vlasti 2001. godine i član Saveta pod vođstvom talibanskog verskog vođe mule Muhameda Omara.

Istovremeno, jedan vojnik NATO je ubijen, a dvojica ranjena tokom rutinske kontrole na jugu zemlje. NATO nije želeo da saopši koje nacionalnosti su bili vojnici, niti uzroke smrti. Prema podacima zapadnih i avganistanskih zvaničnika, najveće nasilje je upravo na jugu i istoku zemlje. Samo ove godine u tim oblastima poginulo je blizu četiri hiljade ljudi.

Al Kaida tvrdi da je ubila američkog službenika

Ogranak terorističke organizacije Al Kaida u Iraku saopštio je danas da je pogubio jednog službenika američke ambasade u Bagdadu. Grupa poznata kao "Islamska država u Iraku" objavila je na islamističkom web-sajtu da je u subotu pogubila službenika ambasade Zahera Abdela Mohsina Abdel-Saheba. Službenik je ubijen u znak odmazde zbog "muslimanskih žena zatočenih po šiitskim i krstaškim zatvorima", navela je Islamistička država u Iraku. Američka ambasada u Iraku nije želela da komentariše saopštenje grupe, dodajući da proverava izveštaj.

U Kerbali uhapšena 72 napadača

Iračke snage bezbednosti uhapsile su 72 naoružane osobe nakon sukoba u Kerbali zbog kojih su stotine hiljada hodočasnika napustile verski skup u tom gradu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da je tokom racija po kućama širom grada zaplijenjena velika količina oružja.

"U Kerbalu se sada vraćaju stabilnost i mir", dodaje se u saopštenju.

Suokobi su se dogodili između dve najveće šiitske grupe - pritalica sveštenika Moktade al Sadra i njegove Mehdi armije, i suparničkog Vrhovnog islamskog saveta u Iraku, čije oružano krilo kontroliše policiju u južnom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG