Linkovi

Evropska unija još uvek daleko od punog poštivanja ljudskih prava


Evropska unija je još uvek daleko od punog poštivanja ljudskih prava, upozorava poslednje istraživanje Evropskog centra za fundamentalna prava u Beču. Pored ostalog, u čak devet evropskih država ljudi se suočavaju sa disktrminacijom samo zato što imaju drugačija imena ili boju kože.

U ozbiljnom broju članica Evropske unije, dovoljno je da vam ime strano zvuči ili da imate neodgovorajuću boju kože, pa da se suočite sa ozbiljnom diskriminacijom kada tražite posao, smeštaj ili obrazovanje, upozorava danas obavljeni izveštaj Evropskog centra za osnovna ljudska prava - najsnažnije je to izraženo u slučaju Roma ili imigranata, koji se, po pravili, suočavaju sa nejednakim tretmanom kada traže smeštaj i jednaka prava na obrazovanje.

Opšti trend netolerancije, rasizma, ksenofobije i nasilja je u zabrinjavajućem usponu u Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, dok je nešto bolja situacija, kako, prema podacima dobijenim od nacionalnih vlasti, tvrdi Centar, u Austriji, Češkoj i Švedskoj.

Izveštaj upozorava da se negativni trend mora zaustaviti, kako bi se opravdalo nastojanje Brisela da Evropu prikaže kao prostor tolerancije, demokratije i uvažavanja ljudskih prava. Unija je još 2000. dogovorila - sve članice će u svoje nacionalne zakone integrisati principe jednakog tretmana osoba bez obzira na njihovu rasnu ili etničku pripadnost - međutim, poslednji izveštaj Centra, uz podsećanje da trend rasta rasizma i ksenofobije u evropskim članicama nije novi, te da diskriminaciju često provode oni koju su u služi države - policija, te službenici imigracijskih i graničnih službi, daje Briselu ozbiljan razlog za zabrinutost i preispitivanje politike Unije i njenih država na ovom polju.

XS
SM
MD
LG