Linkovi

Jan Olters: Reforma energetskog sektora od ključnog značaja


Predstavnici crnogorske Vlade i Svjetske banke potpisali su danas, prvi put od nezavisnosti Crne Gore, finasijske ugovore o 19 miliona USD kredita namijenjenih finansiranju projekata održivog razvoja turizma i snabdijevanja električnom energijom.

Ugovore su potpisali ministar finasija Igor Lukšić i stalni predstavnik Svjetske banke za Crnu Goru Jan-Peter Olters, kao i gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga i izvršni direktor javnog preduzeća Regionalni vodovod-Crnogorsko primorje Zoran Bošnjak.

Kredit namijenjen pdršci održivog razvoj turizma vrijedan je deset miliona USD, a njime će biti finasirani projekat poboljšanja u planiranju korišćenja prostora i zaštita delte rijeke Bojane. Njime su predviđene i investicije u projekat prevođenja vode iz Skadarskog jezera za opštine Bar i Ulcinj i turističke zone Velika plaža i Valdanos.

Sa devet miliona USD, koje je SB Crnoj Gori odobrila početkom jula, biće finansiran energetski prenosni sistem, primjena progama liberalizacije tržišta električne energije i pristupanje regionalnom tržištu, u skladu sa sporazumom o formiranju enegetske zajednice jugoistočne Evrope.

Crna Gora ima mogućnost da kredite počne da otplaćuje za deset godina, a rok njihove orplate je 20 godina. Lukšić je rekao da će SB finasirati gradnju južnog kraka regionalnog vodovoda, koji u skladu sa programom Vlade treba da bude završen 2010. godine, a podsjetio je da će za sjeverni kredit odobriti Evropska investiciona banka.

Aranžman za energetiku, naveo je Lukšić, podrazumijeva izuzetno važne investicije u prenosni sistem i poboljšanje kvaliteta napajanja električne energije u pojedinim područijma, kao i stvaranje uslova za primjenu sporazuma o Energetskoj zajednici i nabavku opreme za dodatna ulaganja u Hidroelektranu Perućica. On smatra da je potpisivanje ugovora veliki korak u saradnji sa Svjetskom bankom, kao i da se time stvaraju uslovi za realizaciju projekata iz četvorogodišnje partnerske Strategije podrške, koju je ta finansijska institucija u junu odobrila Crnoj Gori.

Olters je kazao da su projekti rezultat vrlo bliske i stalne saradnje između SB i Crne Gore. On je ocijenio da je osnovni izazov u kreiranju ekonomske politike obezbjeđenje okruženja koje će podstaći i omogućiti povećanje produktivnosti i održivu stopu ekonomskog rasta na srednji i duži rok.

“Crna Gora ima značajan potencijal i sve neophodne faktore da bi održala dinamičnu stopu rasta i osigurala poboljšanje standarda”, smatra on.

Olters je kazao da u crnogorskom turizmu postoji ogroman potencijal, koji može biti dobro iskorišten samo pod uslovom da se prateća infrastruktura poboljša i da se sačuvaju obilježa Crne Gore koje je čine privlačnom turistima. On je pojasnio da je dovoljna količina električne energije drugi faktor od ključnog značaja za politiku kojom će se osigurati dinamična i održiva stopa ekonomnskog rasta.

“Prema raspoloživim informacijama mogu se očekivati značajne poteškoće u obezbijeđivanju električne energije, srednjorečeno gledano. Zato je stalna reforma energetskog sektora od ključnog značaja”, smatra Olters.

On je saopštio da investicije koje obuhvataju ugovor treba da pomognu sigurnom i pouzdanom snadbijevanju stanovništva električnom energijom. Olters je ubijeđen da će saradanja u tom i drugim sektorima pomoći Crnoj Gori da ostvari osnovne ciljeve ekonomske politike - povećanje sveukupne produktivnosti i, kao posljedice toga održavanje visoke stopa rasta i povećanja prihoda koje će osjetiti veliki dio društva.

XS
SM
MD
LG