Linkovi

Nemački ministar odbrane u poseti Zapadnom Balkanu


Nemački ministar odbrane Franc-Jozef Jung odlazi sutra u posetu zemljama Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Berlinu. Glavna tema razgovora u Zagrebu, Skoplju, Tirani i Prištini biće, kako se navodi u saopštenju, "pregovori o statusu Kosova, vojna saradnja i približavanje pojedinih zemalja evroatlantskim bezbednosnim strukturama".

Jung turneju počinje u Zagrebu, gde će sutra njegovi sagovornici biti predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. U četvrtak će nemački ministar odbrane u Skoplju razgovarati sa predsednikom Brankom Crvenkovskim i predsednikom vlade Nikolom Gruevskim, a u Tirani sa njihovim kolegama Bamirom Topijem i Salijem Berišom.

Na Kosovu će se Jung u petak sastati sa predsednikom Fatmirom Sejdijuom i premijerom Agimom Čekuom. Istog dana on će prisustvovati ceremoniji primopredaje družnosti zapovednika Kfora. Na tom položaju sada je nemački general Roland Kater. Smeniće ga Francuz Zavije de Marnak. Nemačka je uoči sastanka Kontakt-grupe sa predstavnicima "trojke" za Kosovo sutra u beču ponovila svoj interes da se pregovori o budućem statusu Kosova uspešno nastave.

Predstavnica ministarstva inostranih poslova Julija Gros je u Berlinu naglasila i da "svi znaju da pregovarački proces, koji je sada obnovljen, neće moći da traje neograničeno".

"Nadamo se da će obe strane u sukobu iskoristiti šansu i da će zaista voditi razgovore koji će dovesti do rešenja. To rešenje, iz naše perspektive, treba da bude takvo da omogući stabilno, demokratsko i multietničko Kosovo", saopštila je predstavnica ministarstva.

XS
SM
MD
LG