Linkovi

Turski parlament izabrao Abdulaha Gula za novog predsednika Turske


Dosadašnji turski ministar inostranih poslova, Abdulah Gul, izabran je u parlamentu za novog predsednika Turske. Njegov izbor smatra se krupnom pobedom za proislamsku vladu, posle višemesečnih sukoba sa sekularnim establišmentom. Predsedavajući turskog parlamenta objavio je da je ministar inostranih poslova Abdulah Gul izabran za 11. predsednika Turske, sa 63 glasa više od neophodnih 276 glasova. Ubrzo posle toga, Gul je položio zakletvu u predsedničkoj palati.

Gul je rekao da će braniti osnovne principe turskog ustava, demokratiju, sekularizam i socijalnu pravdu, i da će biti potpuno nepristrasan. Gulov put do pobede nije bio lak, a izabran je tek posle četvoromesečnih političkih borbi zbog njegovih kontroverznih islamskih korena, u zemlji koja je zvanično sekularna. Kriza je izazvala i prevremene parlamentarne izbore.

Mnogi sekularisti posmatrali su Gula sa zebnjom. Pre deset godina on je bio jedan od vodećih članova Islamske stranke koju su sudovi zabranili zbog potkopavanja sekularne države. Ali predsednik Gul je insistirao da se promenio. Govoreći u parlamentu posle polaganja zakletve on se obavezao na poštovanje ustava i obećao da će nastojati da Turska postane članica Evropske unije. Šef politički moćnih turskih oružanih snaga, koje sebe smatraju braniocem sekularizma, rekao je u ponedeljak da u zemlji postoje, kako ih je nazvao, ”centri zla,“ koji ugrožavaju sekularizam, dodajući da neće oklevati da ga zaštiti.

Turska vojska je od 1960. godine smenila četiri vlade, poslednju pre samo deset godina. Prošlog aprila, generali su svojom intervencijom sprečili Gulov prvi pokušaj da bude izabran za predsednika. Kriza je rešena vanrednim izborima, na kojima je Stranka pravde i razvoja odnela veliku pobedu. Sekulariste u Turskoj najviše zabrinjava Gulovo ovlašćenje u svojstvu predsednika da imenuje ključne funkcionere, uključujući sudije ustavnog suda i načelnika generalštaba. Osim toga, predsednik ima i pravo veta nad zakonima koje donese vlada. Neki analitičari upozoravaju da će, s obzirom na blisko prijateljstvo između novog predsednika i premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ravnoteža vlasti između vlade i predsednika biti poremećena.

XS
SM
MD
LG