Linkovi

Nove američke haj-tek novčanice biće nemoguće falsifikovati


Sve dostupnija tehnologija za kvalitetno kopiranje i štampu olakšava falsifikatorima da štampaju lažne novčanice, dok se države bore uzvratnim, takođe visokotehnološkim merama.

Američke novčanice u apoenima od 10, 20 i 50 dolara već su proteklih godina pretpele znatne izmene, ubacivanjem pastelnih boja i dodavanjem mikrodetalja. Američki Biro za graviranje i štampanje objavio je da će 20. septembra, prvi put u istoriji, početi štampanje jedne novčanice u potpuno digitalnoj tehnici. Nova novčanica od pet dolara biće puštena u opticaj početkom iduće godine. Ali, među falsifikatorima najpopularnija novčanica od stotinu američkih dolara, petrpeće takve izmene da čak i najbolje opremljeni falsifikatori neće moći da je reprodukuju. ”Stotka“ će biti štampana sa ugrađenih 650 hiljada sićušnih sočiva, koja će naravno, uvećavati mikronske detalje na novčanici. Ali sočiva će takođe stvarati interesantnu optičku iluziju.

Kada se tako štampana novčanica pomera levo-desno, dobija se utisak da se slika na njoj kreće gore-dole. Ako se novčanica pomera gore-dole, utisak je da se slika kreće levo-desno. Tako će svako moći lako i brzo da proveri da li je novčanica prava ili lažna. Nova ”stotka“ biće puštena u opticaj u drugoj polovini iduće godine. Ali novčanica od jednog dolara neće se menjati. Funkcioneri kažu da bi bilo isuviše komplikovano menjati milione automata za prodaju, rasutih širom zemlje.

XS
SM
MD
LG