Linkovi

Igor Lukšić: Državna kasa Crne Gore ovih dana punija nego ikada


Budžetski suficit koji je dostigao 117 miliona EUR, biće iskorišten za isplatu stranih kredita i duga za restituciju, a ne za povećanje troškova, najavio je ministar finansija Igor Lukšić. Dio ostvarenog suficita biće iskorišten za isplatu obaveza za restituciju, a trenutno dospjela rješenja iznose oko 120 miliona EUR.

Ministarstvo će ponuditi otkup tih potraživanja vlasnicima uz diskont, što će, kako očekuju, koštati oko 30 miliona EUR. Detaljiće biti tek definisani, ali u Ministarstvu planiraju da kompletno isplate manje zahtjeve, a da veći budu isplaćeni uz diskont od 80 odsto.

Prema riječima Lukšića, sredinom septembra Vlada bi trebalo da usvoji rebalans budžeta, da bi u Skupštini bio u oktobru. Tekući troškovi budžeta bi trebalo da porastu sa sadašnjih 583 miliona za 20 do 25 miliona.

Taj iznos, između ostalog, obuhvatiće neke povećane troškove, ovogodišnju socijalnu pomoć siromašnim domaćinstvima za plaćanje računa za struju i dodatnu podršku sportu.

On je ocijenio da suficit govori o Crnoj Gori kao o vrlo atraktivnom području i ogromnom novcu koji ulazi u nju kroz investicije u hotelska preduzeća, finansijski sektor i druge oblasti ekonomskog života.

Ministarstvo finansija je za sedam mjeseci, umjesto ostvarenog viška prihoda nad rashodima, planiralo deficit od 24,5 miliona EUR.

Narodna stranka pozvala je danas crnogorsku Vladu, da ukoliko su tačne informacije o višku sredstava u budžetu, jedan dio novca odvoji za kupovinu helikoptera za gašenje požara.

Požar u kanjonu Tare i dalje bukti, a vatrena stihija bijesni već nekoliko dana i u području Pljevalja. Nema dana da područje Podgorice ne zahvati i po nekoliko desetina požara, a za mnoge od njih se smatra da su namjerno izazvani.

XS
SM
MD
LG