Linkovi

Bavarska: Više od 160.000 pataka ubijeno zbog ptičijeg gripa


U Bavarskoj je do danas ubijeno i uništeno više od 160.000 pataka da bi se predupredilo moguće širenje virusa H5N1 koji izaziva ptičiji grip. To je najveće uništavanje domaćih životinja do kojeg je ikada došlo u Nemačkoj, saopštile su vlasti.

Virus, opasan i za ljude i za životinje, u petak je ustanovljen na jednoj velikoj farmi u blizini grada Erlangen, gde je najverovatnije dospeo sa slamo iz jednog od okolnih mesta. Uništene patke u Bavarsku su pre nekoliko dana dopremljene iz savezne pokrajine Donja Saksonija. Stručnjaci veruju da će zaraza ostati ograničena samo na to veliko uzgajalište domaćih pataka. Nemački poljoprivrednici imaju oko 130 miliona komada kokošaka, ćuraka, pataka i druge domaće živine.

Prošle i pretprošle godine u više navrata na nemačkim farmama masovno je uništavana živina zbog pojave virusa H5N1, ali ne u razmerama u kojima je to učinjeno sada u Bavarskoj. Strah od munjevitog širenja ptičijeg gripa uglavnom je utihnuo posle uspešno savladane prve pojave virusa u Nemačkoj, ali se poljoprivrednici i dalje pridržavaju tada utvrđenih mera predostrožnosti.

Kada se "ptičiji grip" pojavio u Holandiji 2003. godine, bilo je naloženo klanje oko 30 miliona komada živine. Ta akcija koštala je oko 150 miliona evra, a šteta po nacionalnu privredu iznosila je oko pola milijarde evra. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, do danas je oko 200 ljudi umrlo od ptičijeg gripa, uglavnom u Aziji, dok u Evropi nije bilo žrtava ni obolelih.

XS
SM
MD
LG