Linkovi

Obrad Kesić: Klinton nam rekao da ni on ne bi potpisao u Rambujeu


Svedok odbrane drugooptuženog Nikole Šainovića, Obrad Kesić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je u aprilu 1999. predsednik SAD Bil Klinton rekao da ni on ne bi prihvatio sporazum u Rambujeu, da je bio na mestu predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Šainoviću, tadašnjem potpredsedniku Savezne vlade, sudi se po optužnici za zločine protiv čovečnosti nad albanskim civilma u prvoj polovini 1999. Američki analitičar i biznismen, Kesić je posvedočio da je predvodio delegaciju Amerikanaca srpskog porekla koju je 14. aprila 1999, dok je NATO bombardovao SR Jugoslaviju, u Beloj kući primio predsednik Klinton. Prema rečima svedoka, Klinton je delegaciji rekao da češto nastoji da se stavi u položaj drugih ljudi, kako bi bolje shvatio njihovo ponašanje.

"Rekao je da je, stavljajući se u Miloševićev položaj, video da je odredba o nezavisnosti Kosova iz predloga sporazuma u Rambujeu verovatno otišla predaleko... Kazao nam je da ni on, da je bio na Miloševićevom mestu, verovatno ne bi potpisao taj sporazum", izjavio je Kesić.

Predsednik Klinton je predstavnicima američkih Srba tada, po Kesiću, rekao da je bombardovanje SRJ počelo iz humanitarnih razloga, ali i da su razlozi koji su doveli do napada postali nebitni, budući da su "u pitanju kredibilitet NATO, SAD i njegov lični kredibilitet" zbog čega bombardovanje može trajati "neograničeno". Kesić je naznačio da je, na zahtev delegacije da bombardovanje bude prekinuto, makar i privremeno za pravoslavni Vaskrs, Klinton odgovorio da je to nemoguće zato što bi zatim bilo teško obezbediti konsenzus u NATO za nastavak napada.

Američki predsednik je isti odgovor dao i nešto kasnije kada je sveštenik i političar Džesi Džekson tražio prekid bombardovanja pošto mu je predsednik SRJ Slobodan Milošević predao tri američka vojnika zarobljena na Kosovu, rekao je Kesić koji je Džeksona pratio tokom misije u Beogradu, a zatim i na prijemu kod Klintona. U nastavku suđenja, sudsko veće Ijana Bonomija sutra će saslušati sledećeg svedoka Šainovićeve odbrane, Zorana Anđelkovića.

Zajedno sa Šainovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG