Linkovi

Predstavnici “trojke“ za Kosovo na sastanku sa Kontakt grupom


U Beču će se u sredu, 29. avgusta, predstavnici međunarodne "trojke" za Kosovo - Evropske unije, SAD i Rusije, uoči sastanka s predstavnicima Beograda i Prištine, sastati s članicama Kontakt grupe.

U diplomatskim krugovima u Berlinu, Kontakt grupa okupiće se na nivou političkih direktora ministaratava inostranih poslova zemalja članica. Sastankom "trojke" i Kontakt-grupe trebalo bi, da se Beogradu i Prištini, iznova stavi do znanja koliki se značaj u međunarodnoj zajednici pridaje ovim razgovorima i kolika su očekivanja vezana za obnovljeni proces pregovora o budućem statusu Kosova.

EU u "trojci" zastupa nemački diplomata Volfgang Išinger, dok su predstavnici Rusije i SAD Aleksandar Bocan-Harčenko i Frenk Vizner. Savezna kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice prilikom posete Budimpešti zatražila da se pitanje statusa Kosova reši tokom pregovora koji su obnovljeni nakon formiranja "trojke". Međutim, kancelarka je priznala da ni sama "ne zna šta će se dogoditi ako pregovori ne dovedu ni do kakavog rešenja".

Predviđeno je da "trojka" za Kosovo do 10. decembra izveštaj o svom radu preda generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. EU, kojom je u prvom polugodištu ove godine predsedavala Nemačka, načelno i dalje smatra da je plan "nadzirane nezavisnosti" koji je ponudio raniji posrednik UN Marti Ahtisari najprikladnije dugoročno rešenje za Kosovo.

Sam Ahtisari je juče na Strateškom forumu posvećenom proširenju EU na Bledu rekao da "Kosovo jeste i treba da bude prioritetno evropsko pitanje" i da je "krajnje vreme da se pređe iz faze upravljanja krizom u fazu okončanja igre". Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik zatražila je na Forumu u Alpbahu što skorije rešavanje statusa Kosova ukazujući da "ljudi na Balkanu žele i treba da imaju izvesnost" o tome kako će ubuduće živeti. Ministarka Plasnik je navela i da će rešavanje pitanja Kosova biti ispit zrelosti za spoljnu politiku EU.

XS
SM
MD
LG