Linkovi

U Grčkoj uhapšeno 13 osumnjičenih za izazivanje požara


Zbog izazivanja šumskih požara širom Grčke, od subote je uhapšeno i optuženo 13 osoba od kojih su dve maloletne, objavili su danas elektronski mediji u Atini. Za manje od tri dana policija je saslušala više od stotinu sumnjivih, a većina uhapšenih optužena je za izazivanje šumskih požara iz nehata.

U subotu je u srezu Zaharo uhapšena jedna 75-goišnja seljanka, jer su varnice iz njenog šporeta na drva izazvale veliki šumski pozar koji još nije ugašen, piše na Internet sajtu najtiražnijeg grčkog lista "Ta Nea". U centralnoj Grčkoj stanovnici su prijavili dva sumnjiva automobila, a policija je utvrdila da su iznajmljeni i u njima pronašli veliku količinu razređivača za boju i kante motornog ulja.

Sumnja se da je nađenim materijalom trebalo da bude potpaljena šuma u tom kraju. Vozači tih automobila su pobegli i policija za njima traga. Premijer Kostas Karamanlis je, proglašavajući vanredno stanje u čitavoj zemlji i tokom poseta stanovništvu pogođenih područja, pominjao "sabotažu", dok je ministar javnog reda Viron Polidoras u nedelju u zvaničnoj izjavi govorio o "asimetričnoj pretnji" Grčkoj.

Grčki tužilac zadužen za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala pokrenuo je danas preliminarnu istragu kako bi se utvrdilo da li se podmetanje požara u toj zemlji moglo smatrati aktom terorizma. Tužilac Dimitris Papangelopulos naredio je pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li se slučajevi podmetanja požara u šumama širom Grčke ovog leta mogu smatrati terorističkm aktom, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova. Vlasti u Grčkoj ponudile su juče nagradu do milion evra za informacije koje bi vodile ka hapšenju odgovrnih za izbijanje požara u zavisnosti da li je u požaru neko poginuo ili je teže povređen, kao i od vrednosti pričinjene štete.

XS
SM
MD
LG