Linkovi

Ursula Plasnik:Budući status Kosova veliki test zrelosti za Evropsku uniju


Ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik ocenila je da je rešenje pitanja budućeg statusa Kosova i Metohije test zrelosti za Evropsku uniju. Ona je u svom izlaganju, prilikom otvaranja "Političkih razgovora" na "Evropskom forumu Alpbah", istakla da je Evropska unija "organizacija koja stalno uči", a da je Kosovo test zrelosti za njenu zajedničku spoljnu politiku. Plasnikova je poručila da će se po tom pitanju videti da li Evropa može "zadržati jasan i sopstveni evropski stav".

"Takodje će se videti da li će EU uspeti da pronadje i jedinstveni profil prema Rusiji", kazala je ona vezano za Kosovo, i američki raketni štit.

"Partnerstvo je centralni pojam evropske spoljne politike i ideja vodilja 21. veka. EU je uspelo dete multilateralizma, koja je uspela da kroz partnerstvo ujedini kontinent koji je bio zahvaćen ratovim", objasnila je šefica austrijske diplomatije.

U okviru "Političkih razgovora", tokom naredna tri dana, učesnici "Evropskog foruma Alpbah", kojim predsedava specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, razgovaraće o odnosu EU i novih centara moći u svetu, o resursima, o ulozi Saveta bezbednosti UN, kao i vladavini medjunarodnog prava. Očekuje se da će u Alpbah doputovati i ambasadori SAD, Rusije, Angole i Jordana pri UN.

Jočić: Opasnost da Albanci deluju jednostrano

Srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da "postoji realna opasnost" da Albanci, uz podršku SAD, jednostrano proglase nezavisnost Kosmeta po isteku roka za nove pregovore i pozvao medjunarodnu zajednicu da kosmetskim Albancima poruči da bi to bio "protivpravan i ništavan akt".

"Američko insistiranje na Ahtisarijevom planu, uz učestale izjave iz Prištine da će do kraja godine proglasiti nezavisnost, predstavljaju ozbiljno upozorenje da postoji realna opasnost da će po isteku ovih 120 dana albanski separatisti proglasiti jednostranu nezavisnost", rekao je Jočić.

On je kazao da "vidimo da Sjedinjene Američke Države i dalje insistiraju na Ahtisarijevom planu koji bi omogućio sigurno uspostavljanje trajne NATO kontrole nad teritorijom srpske pokrajine".

"Čini se da je sada najvažnije da medjunarodna zajednica pošalje jasnu poruku albanskim separatistima da je jednostrana nezavisnost protivpravan i ništavan akt. Posebno bi bilo važno da predstavnik Evropske unije u posredničkoj 'trojci' Volfgang Išinger pošalje takvu poruku", kazao je Jočić.

On je upozorio da "ukoliko izostane blagovremena i jasna osuda namere albanskih separatista da do kraja godine jednostrano proglase nezavisnost, to se onda najvećim delom može tumačiti i kao prećutna podrška i saglasnost da se takav opasan i protivpravni i nezakoniti scenario i realizuje".

Jočić je ponovio da je Srbija zahvaljujući zajedničkoj i principijelnoj politici sa Rusijom uspela da spreči da se u Savetu bezbednosti izglasa Ahtisarijev plan.

Kfor: Situacija na Kosovu je stabilna

Situacija na Kosovu je stabilna i, iako će se u narednom periodu doneti značajne odluke, ne očekujemo pogoršanje, izjavio je u Leposaviću glavnokomandujući Kforovog sektora severoistok general Erik Arno.

On je na ceremoniji primopredaje dužnosti u kampu "Nortern hil", u nedelju, naglasio da će vojnici brigade kojom komanduje, u saradnji sa lokalnim stanovništvom, učiniti sve da obezbede sigurnost i mir svim gradjanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Arno je najavio da će narednih godinu dana komandu nad tim kampom preuzeti francuski starešina i da će se smene umesto na dva obavljati na najamenje četiri meseca.

Dosadašnjeg komandata kampa, italijanskog potpukovnika Luku Galinija, zamenio je njegov francuski kolega Pol Sovaž.

XS
SM
MD
LG