Linkovi

EU: Postojeći sistem hitne intervencije treba ozbiljnu nadogradnju


Evropska unija i njene članice su ovih dana, dok traju požari u Grčkoj, i pored nesebične pomoći pojedinih zemalja, priznali da postojeći sistem pomoći i hitne intervencije treba ozbiljnu nadogradnju.

Već sada se evropski odgovor na tragičnu seriju požara u Grčkoj naziva nakrupnijim zajedničkim odgovorom i podrškom članica unije od kada je uspostavljen mehanizam pomoći 2001. godine. Tako su grčkoj vladi brojne evropske članice ponudile konkretnu podršku - do sad devet država učestvuje u zajedničkom odgovoru na poziv za pomoć iz Atine: Francuska, Italija i Španija su zajedno obezbedile sedam kanadera, još jedan iz Portugala danas je trebao stići u Grčku, zajedno sa devet specijalizovanih helikoptera koje šalju Nemačka, Holandija, Slovenija i Austrija.

Francuski vatrogasci su upućeni da pomognu grčkim kolegama, a i zvanični Beč je najavio kako će narednih dana astrijska ekipa vatrogasaca krenuti put Grčke. U sedištu Evropske komisije naglašavaju da su ovih dana u stanju pripravnosti i brojni direktorati, koji, sem direkktnog sudelovanja u koordinaciji evropske pomoći, pokušavaju da nađu načina kako bi se popravio i ubrzao zajednički mehanizam odgovora na krizu poput ove koja potresa Grčku. Priznaje se, s tim u vezi, da postojeći sistem, u čijem središtu je Evropski centar za posmatranje i informacije, "moguće nije dovoljan za brzu reakciju".

Prve predloge iz Brisela treba očekivati već prvih dana jeseni, a suština je u planu da se formiraju stalne intervencijske jedinice, koje bi bile u stanju da budu operativne u roku od nekoliko sati i to za različite vrste zadataka u borbi sa posledicama nepogoda, prirodnih katastrofa i sličnih teškoća sa kojima bi se suočila neka od članica Unije. Odmah se naglašava da to nikako neće značiti evropske specijalce koji će na briselskoj adresi čekati na poziv za pomoć - pokušaće se naći efikasniji i jeftiniji način podrške tamo gde je ona neophodna.

XS
SM
MD
LG