Linkovi

Dodik: Izvorni Dejton najbolje rešenje za Bosnu i Hercegovinu


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je izvorni Dejtonski mirovni sporazum najbolje rešenje za BiH.

"Mi smo uvereni da je izvorni Dejton najbolji oblik za BiH sve dok se političke snage unutar BiH ne dogovore o tome kako će izgledati BiH", rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem.

On je ocenio da koncept centralizacij BiH nije dobar, dodajući da je održiv jedino koncept partnerstva izvršnih vlasti. Premijer Republike Srpske je dalje rekao da je vraćanje ranije prenetih entitetskih nadležnosti na državni nivo dugotrajan proces koji ne može da bude završen za nekoliko dana. Prema njegovim rečima, da bi se nadležnosti vratile Republici Srpskoj, potrebno je ispoštovati procedure koje su dugotrajne. Dodik je najavio da će entitetski parlament analizirati kako se prenete nadležnosti na državni nivo ostvaruju, posle čega će odlučiti da li će zatražiti vraćanje određenih nadležnosti Republici Srpskoj.

Premijer Republike Srpske je dodao da će nastaviti da iznosi svoje stavove "bez obzira da li to nekom smetalo ili ne, jer govori u ime naroda Republike Srpske".

Dodik je ukazao da Republika Srpska nema nameru da krši Dejtonski sporazum, ali je upozorio da će i dalje tvrditi da BiH ne može da postoji ako političari iz Sarajeva nastave sa porukama da Republika Srpska ne može da opstane. Govoreći o reformi policijskih snaga u BiH, Dodik je rekao da je policija Repbulike Srpske jasno zakonski pozicionirana i odgovorna vladi i parlamentu ovog entiteta. Policija će zbog toga, kako je istakao Dodik, primati platu iz budžeta Republike Srpske, dodajući da je sve ostalo neprihvatljivo.

Komentarišući pismo u kojem ga je predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Branko Perić optužio da vrši pritisak na pravosudne institucije, Dodik je ocenio da je pravosuđe u BiH najlošije organizovan deo društva. On je optužio pojedine sudije i advokate da "štite mafijaše i kriminalce, a ne običnog čoveka".

XS
SM
MD
LG