Linkovi

Deca čiji roditelj je u ratu imaju više šanse da budu zlostavljana


Nova studija koju je naručila američka vojska ustanovila je da američka deca čiji roditelj je na službi u Iraku ili Avgnaistanu imaju više šanse da budu zlostavljana ili zapostavljena od strane onog roditelja koji je ostao sa njima da ih podiže, posebno ako je taj roditelj majka. Seli Hajns se navikla da bude udata, samohrana maja.

«Moj muž je u specijalnom jedinicama američke vojske. On je bio rasporedjen na ratištu šest puta. Tri puta u Avganistanu i tri puta u Iraku».

Hajns i ostali čiji su supružnici u ratu smatraju svoje živote veoma teškim.

«Teško je. Trudite se da budete najbolja majka kada otac nije tu».

Zato je američki sekretarijat za odbranu zatražio studiju koja bi ispitala podatke koje ima vojska … kako bi se ustanovilo da li deca vojnika imaju više izgleda da pate zbog zlostavljanja i zapostavljanja dok su njihove majke ili očevi u ratu. Ustanovljeno je da ta deca imaju oko 40 više rizika da budu zlostavljana ili zapostavljena od roditelja koji je ostao da ih odgaja – posebno ako je taj roditelj majka. Debora Gibs predvodila je istraživanje na Univerzitetu Severne Karoline.

«Nivo zlostavljanja od strane ženskog roditelja, majki ili maćeha, bio je više od tri puta veći tokom vojne službe oca nego što je bio tokom ostalog vremena».

Ukoliko vas to iznenedjuje, Hajns može da posvedoči da su majke koje su ostavljene da podižu decu pod velikim stresom.

«Boriti se sa finansijskom situacijom, kućom, svime što krene naopako tokom tog vremena. I kao dodatak, stres saznanja da je vaš supružnik daleko u neizvesnosti rata».

Istraživači kažu da su očevi koji ostanu da podižu decu manje skloni da maltretiraju svoju decu. Studija nije objasnila razliku u ponašanju, ali Gibs kaže da je moguće da očevi dobijaju više pomoći od drugih članova porodice dok su njihove žene na službi nego obrnuto. Gibs i njene kolege pratile su oko 1800 vojnih porodica sa najmanje jednim dokumentovanim incidentom o zlostavljanju dece.

«Bili smo iznenadjeni oko toga koliko su dosledni bili rezultati o svakom tipu porodice koju smo proučavali, bez obzira na godine starosti roditelja, ili rasu roditelja, gde je porodica bila stacionirana ili koji je vojni čin. Ustanovili smo isto povećanje u zlostavljanju tokom vojne službe. Veoma je jasno da su ta službovanja izuzetno teška za sve vrste vojnih porodica».

Gibs kaže da je studija pokazala da vojska mora da obezbedi veću podršku i pomoć porodicama vojnika koji su na frontu.

XS
SM
MD
LG