Linkovi

Crna Gora: Nemački Nekerman otkazao aranžmane za naredno leto


Jedan od najpoznatijih svjetskih turoperatora, njemački Nekerman, otkazao je aranžmane za Crnu Goru za naredno ljeto zbog visokih cijena smještaja, saopštila je turistička agencija Alfa turs, ovlašćeni zastupnik te njemačke kompanije za Crnu Goru.

Predstavnici crnogorskih turističkih agencija koji su sarađivali sa Nekermanom, potvrdili su da postoji bojazan da Crna Gora izgubi kompletno njemačko tržište i da čak naredne godine potpuno ostane bez gostiju iz Njemačke.

Glavni razlog za otkazivanje aranžmaa su visoke cijene koje ne odgovaraju Nekermanu, pa će taj turoperator potražiti za njemačke turiste jeftinije destinacije kao što su Tunis, Turska, Egipat, Maroko i druge, navodi agencija Alfa turs iz Budve.

Turistički radnici koji se godinama bave inostranim turizmom smatraju da su na otkazivanje aranžmana, pored visokih cijena, uticale i velike gužve, buka i stalne nestašice vode na Budvanskoj rivijeri.

"Velika je šteta što je Nekerman otkazao program, ali bi bila još veća šteta ako izgubimo cijelo tržište. A izgubićemo ga ako država ne pomogne da se uvedu čarter letovi, jer smo mi izuzetno malo tržište da bi oni uvodili svoje avione", upozoravaju iz Alfa tursa.

Ovogodišnja turistička sezona, pored dobre posjećenosti, otkrila je sve nedostake crnogorskog turizma, koji će ako ne budu što prije otklonjeni ozbiljno ugroziti turističku budućnost Crne Gore, ocjena je stručnjaka i turističkih radnika.

“Većina turističkih poslenika su jedinstveni u ocjeni da su loša putna infrastruktura, problem sive ekonomije, nedostatak vode i parking prostora, deponije smeća pored saobraćajnica, divlja gradnja, odlaganje čvrstog otpada, nelegalni privremeni objekti, neriješen sistem otpadnih voda, kao i problem buke koji je ponovo kulminirao u većini turističkih mjesta, problemi koji čine osnovni limitirajući faktor budućeg razvoja crnogorskog turizma”.


XS
SM
MD
LG